Här får han fira julen i ensamcell

15 års fängelse hotar pedofilanklagade svenske direktören

NYHETER

CHICAGO

Direktören förs in i rättssal nummer 1 350 via en sidodörr.

Den oranga fångoverallen sitter löst på hans smala, nästan beniga kropp. En vakt låser upp handbojorna bakom hans rygg.

Direktören hotas av 15 års fängelse. Han får tillbringa jul och nyår i häktet.

Foto: PONTUS HÖÖK
700 FÅNGAR Här inne hålls direktören inlåst tillsammans med 700 andra fångar. Här får han tillbringa jul och nyår. Antagligen ensam eftersom fångar som är misstänkta för pedofilbrott annars riskerar att bli misshandlade.

Ett förläget flin flyger över hans läppar när han ser företagets utsände personaldirektör bland åhörarna. Han vet inte riktigt hur han ska bete sig.

Här står han, en framgångsrik direktör i ett av Sveriges största företag, anklagad för något av det mest otänkbara. Att ha försökt ha sex med en minderårig och för spridning av barnporr.

När domare Morton Denlow kommer in ekar ropet "All rise" genom den långsmala rättssalen. Den svenske direktören reser sig snabbare än någon annan.

Han bär en vit t-shirt under overallen och blå gymnastikskor. Blicken flackar bakom de stålbågade glasögonen men han ger inget intryck av att vara nedslagen.

Enligt amerikansk lag har han rätt till en preliminär förhandling där han kan begära borgen.

Valde att avstå från förhandling

Den 44-årige direktören avstår dock från rätten både till förhandling och borgen.

Svensken har en ny försvarsadvokat. Bredvid honom finns också en advokat som representerar hans svenska företag.

Domare Denlow riktar sig dock direkt till svensken och undrar om han förstått sina rättigheter men valt att avstå från dem.

- Ja, bekräftar direktören med tunn, ljus stämma.

Det är enda ordet han yttrar under den knappt tio minuter långa förhandlingen.

Domaren reser sig upp och lämnar lokalen. Handbojorna låses åter fast bakom direktörens rygg.

Han försvinner snabbt ut genom sidodörren för transport tillbaka till Metropolitan Correction Center - en fängelseskyskrapa bara några kvarter bort i hörnet av Van Buren och Clark Street.

Här kommer direktören att sitta tills hans fall går till åtal. Ett åtal måste väckas senast 30 dagar efter gripandet. I det här fallet den 1 januari. Men åklagaren kan begära, och får oftast, förlängning.

Det är inte ens säkert att det blir rättegång.

- I sådana här fall träffas ofta försvarsadvokaten och åklagarsidan informellt och diskuterar möjligheterna till en uppgörelse, säger Randall Samborn, talesman för åklagarmyndigheten i Chicago. Federal lag belönar fångar som tar ansvar för sitt brott. De kan räkna med ett lägre straff.

Har inte erkänt brottet inför domstol ännu

Även om direktören gjorde vissa medgivanden vid de första polisförhören har han inte inför en domstol erkänt brottet. Gör han det blir det ingen rättegång. Då fastställer domaren bara ett straff. Maxstraffet är 15 års fängelse.

Fängelset ligger bara ett stenkast från de stora varuhusen i centrala Chicago. Byggnaden är en triangelformad, massiv bit beige betong med bara små långsmala springor till fönster. Har direktören tur kan han se juldekorationerna på gatan nedanför.

Här kommer han att få tillbringa hela julen och nyår tillsammans med 700 andra fångar.

På grund av brottet direktören är misstänkt för är chansen stor att han placerats i ensamcell för att skyddas från de övriga fångarna som brukar misshandla intagna som är misstänkta för pedofili och barnporr.

Wolfgang Hansson