Direktören har levt ett dubbelliv

”Vi försöker nu stötta hans familj”

NYHETER

Han reser över hela världen och har bott ett par år i Sydostasien.

Ur den amerikanska polisutredningen växer bilden av en man med ett dubbelliv.

Som pedofil under sina tjänsteresor. Som pappa och ansedd direktör hemma i Sverige.

För oss som nåtts av uppgiften är det här en chock. Fullkomligt obegripligt. Vi försöker nu stötta hans familj, säger företagets informationsdirektör.

44-åringen bor utanför Stockholm. Han är gift och har två barn i tioårsåldern. För ett par år sedan tog han klivet upp till den högsta ledningen i ett av Sveriges största företag med tusentals anställda.

Karriären tog fart när han fick uppdraget att vara med och leda företagets satsning i ett land i Sydostasien. Han bodde i landet under ett par års tid och reste runt i området. Fortfarande reser han mycket i jobbet.

- Det finns nog inte ett land på kartan han inte har varit i, säger en arbetskamrat.

I går informerades mannens närmsta medarbetare, företagets högsta chefer och de olika fackens ordförande om pedofilmisstankarna. Bolagets personaldirektör - också han i koncernledningen - är nu i Chicago.

- Vi vill försöka förstå vad som hänt. Därför skickade vi en medarbetare till USA och anlitade en egen jurist, säger informationsdirektören.

Svensk polis vill se barnporrbilderna

I dag tar svensk polis kontakt med sina amerikanska kolleger. De vill se de tusen barnporrbilder som ska finnas i toppdirektörens dator.

- Bilderna kan visa svenska barn som utsätts för övergrepp i Sverige, säger Sofia Ask på barnporrgruppen.

I dag tar barnporrgruppen kontakt med kollegerna i Chicago. Barnporrutredarna vill veta vilka bilder som finns i mannens dator.

Det kan finnas svenska barn som utsätts för sexuella övergrepp på bilderna - och kanske avslöjar bilderna om direktören begått brott i Sverige.

- Då måste vi starta en förundersökning mot honom här också, säger Sofia Ask

Från 1 januari 1999 är innehav av barnpornografi förbjudet. Straffet är fängelse i högst två år.

Petter Ovander