Nu krävs det vassa armbågar, Persson

På EU:s toppmöte är alla knep tillåtna

NYHETER

NICE

Gott sittfläsk. Hög röst. Vassa armbågar.

För att det svenska inflytandet i EU inte ska minska mer än nödvändigt kommer Göran Persson att ha användning av allt.

Även fula knep.

Tiotusentals från bland annat Attacrörelsen och Europafacket demonstrerade i går på Nices gator mot globaliseringen. Statsminister Persson har dock andra saker att tänka på: bland annat att se till att inte förlora den enda posten i kommissionen.

Redan i går korkades centrala Nice igen när tiotusentals personer från Europafacket och Attacrörelsen demonstrerade i hällregnet mot globaliseringen. I dag, när EU-toppmötet inleds, fortsätter protesterna.

Demonstranterna är inte lågmälda. Men den symboliska ljudstyrkan ökar rejält när EU:s femton regeringschefer och två presidenter drabbar samman om makt och inflytande.

Mötet skulle pågå i två dagar. Först förlängdes det en dag, sedan ännu en. Stopptiden är nu satt till söndag lunch för att statsminister Göran Persson ska hinna hem till Nobelfesten.

Första försöket ett fiasko

Bakgrunden är följande. Tolv länder förhandlar om att bli medlemmar i EU. Alltså måste beslutsfunktionerna i unionen ses över. Fortsätter man som i dag, när varje land har vetorätt i ett oändligt antal frågor, kommer aldrig ett enda beslut att fattas.

Ett första försök gjordes redan 1997. Det slutade i fiasko. Det enda man kom överens om var att man inte var överens. Däremot lovade man heligt och dyrt att EU skulle vara redo för nya medlemmar 2003. Därför görs nu ett nytt försök. Men nu är det bråttom, väldigt bråttom. Att ändra i EU:s grundfördrag, vilket det handlar om, tar flera år eftersom förändringarna ska godkännas av alla medlemsländers parlament.

Måste avstå en del av makten

I korthet kan läget beskrivas så här. De nuvarande medlemmarna måste avstå från en del av sin makt och sitt inflytande till förmån för de tillträdande medlemmarna. I teorin är alla överens om det.

Men i praktiken vill få länder avstå från någonting. Sverige vägrar att tappa den enda posten i kommissionen och vill inte ha överstatliga skattebeslut. Frankrike vill ha lika många röster i ministerrådet som Tyskland trots att de är 24 miljoner fler. Spanien kan inte tänka sig färre röster än tillträdande Polen som är lika stort.

Det som gör alla, även Göran Persson, extra griniga är att de vet att de är förlorare. Men med vassa armbågar, höjd röst och gott sittfläsk kan förlusterna minimeras.

Lena Mellin på EU-toppmötet i Nice

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM