Nu har den börjat - slakten av Al Gore

NYHETER

Ä

ntligen. Nu har det börjat på allvar. Alla vi som gillar blod och riktigt feta smällar kan glädja oss. Sönderslitandet av Al Gore har kommit igång på allvar.

Vi visste att det skulle börja en dag, men inte riktigt när. Men nu har Richard Cohen tagit bladet från munnen i Washington Post.

Lugn. Det handlar inte om sånt där blod som ni ser på film. Ingen vanlig tomatketchup. Det är mer subtilt. Och just därför förödande.

I Sverige har vi talat en hel del om drev den senaste tiden. Det är en viskning jämfört med den jakt som nu inleds i USA.

Richard Cohen som är en betydande skribent säger nu att han ångrar att han röstade på Gore. Det är kul. Obs, ironi! Det är inte kul för Gore när en verkligt trogen demokrat som Cohen på ett oändligt artigt sätt förklarar varför han gillat Gore så mycket.

För hans intellekt, för hans allvar, för hans arbetskapacitet, för hans politiska värderingar, hans erfarenhet.

Ja, det är en lång uppräkning.

Ändå ångrar sig Cohen. Under "rådande omständigheter".

Där har ni dråpslaget. Det kanske inte är så många som omedelbart känner blodsmak i munnen, men det gör jag.

Nu är det färdigt, tänker jag. Räkna om alla röster i hela USA. För varje omräknad röst så kommer någon på Cohens nivå och förklarar att "under rådande omständigheter "".

Han kunde lika bra ha uttalat en avrättningsorder.

Vad menar mannen? Jo, han talar om: "Den bitterhet som råder, den ilskna tonen som skadar nationen."

Vad som behövs i USA är en kille som kan ena landet.

Och vad heter han? Jag frågar er som läser det här.

Namnet är George W Bush.

När en person som Cohen, en av många framstående intellektuella inom den judiska befolkning som under alla år stött demokraterna, förklarar sin sympati för Bush. Ja, då fattar man att det är ute med Gore.

Bush är en man som enar, inte en som splittrar, skriver Cohen.

Denne skribent omtalar att han talade med en demokrat för ett bra tag sedan som prisade Bushs förmåga att leda, hans talang när det gäller att skapa ordning. Ifall det råder kaos.

Cohen säger att han blev påverkad av att höra en partikamrat vars värderingar gick stick i stäv med de värderingar Bush står för uttala sin djupa beundran för samme man.

Den innersta kärnan av demokraterna sviker nu Gore. De tar helt enkelt bladet från munnen. Vi kommer att kunna läsa hundratals variationer på vad Cohen skriver:

Gore är stel, liknar en robot. Han har inga nära vänner.

Inga "buddies". Det ni!

Dessutom är han inte bra på tv. Och tv är lika viktigt för en modern president som en vit häst var för en kung i gamla tider, som Cohen uttrycker saken.

Alla mänskor vet att John F Kennedy vann med mycket knapp marginal mot Richard Nixon. Men ingen ifrågasatte det valet. Därför att Kennedy hade politisk talang och - karisma.

Gore är Kennedys motsats, skriver Cohen som går in i närkamp. Han uttrycker sig elegant men är fullständigt skoningslös.

Jag röstade på Gore för att jag trodde att han var den bäste vi kunde få på presidentposten. Jag är ledsen men det tror jag inte längre. Avslutar skribenten.

Han är klok och hoppar av i tid. I Sverige skulle vi betrakta den där typen av avhopp som omoraliska. Men USA är annorlunda.

När slutet närmar sig finns det ingen plats för hyckleri. Eller solidaritet. Sanningen är helt enkelt den att det amerikanska folket vill ha en trevlig kille som president.

De vill ha en president som är omtyckt och som har många vänner. Det har Bush. Det är ingen myt.

Första gången jag själv kände avsky mot Gore var när president Clinton tvingades erkänna att han ljugit i affären med Monica Lewinsky. Då hade Al Gore rest till Hawaii. Så långt bort som möjligt. Just vid det tillfälle då hans chef, USA:s president, behövde hans stöd.

Vice presidenten rymde fältet. Han övergav sin bäste vän - den man som utnämnt honom till den näst högsta posten i USA:s administration.

Jag skulle tro att det är sant att Gore inte har några nära vänner. Det är få svikare som behåller sina vänner. Men ovänner har han skaffat sig. Det är nog inte bara Richard Cohen som ångrar att han röstade på Gore.