Floridas HD kan avgöra valet i dag

Avgörande förhandling inleds klockan 16

Foto: AP
Texasguvernören George W Bush svarade på frågor om sin pappas operation när han lämnade delstatsbyggnaden i Austin, Texas. Vicepresident Al Gore lät sig fotograferas på stranden i North Carolina tillsammans med hela sin familj.  
NYHETER

Två viktiga rättsförhandlingar i Florida på torsdagen kan slutligen avgöra presidentvalet i USA. Vinner republikanen George Bushs advokater fallen blir han president.

Om demokraten Al Gores advokater vinner utbryter en salig röra och nya rättsprocesser.

Foto: AP

Klockan 16 på eftermiddagen svensk tid har vardera sidan en halv timme på sig för att framföra sina argument i Floridas Högsta domstol.

Gore har överklagat det officiella valresultatet och vill ha en omräkning av 14 000 valsedlar från bland annat Miami. Där tror han sig ha den segermarginal han behöver.

För Bushsidans jurister gäller det att slå tillbaka överklagandet och visa att det inte finns laglig grund för omräkningen. Det gjorde de så skickligt i lägre instans att domaren Sanders Sauls utslag tillfogade Gore ett svidande nederlag.

Inget förvånar

Sannolikheten för att Högsta domstolen i Florida ska riva upp domaren Sauls beslut och medge omräkning betraktas som liten av amerikanska experter. Men i den här eftervalskampen har det inträffat så många märkligheter att ingenting längre förvånar.

När Bushs advokater argumenterat färdigt i Högsta domstolen ilar de över till en annan domstol i Tallahassee där de klockan 19 svensk tid ska kämpa för att rädda 15 000 poströster. Demokratiska politiker har stämt kommunen Seminoles republikanska valnämnd för att få poströsterna där ogiltigförklarade.

Under förhandlingarna på onsdagen visade demokraternas advokater tydligt att republikanska funktionärer begick direkta felaktigheter, om inte olagligheter, när de i efterhand kompletterade republikanska väljarens ansökningar att få poströsta. Därigenom räddades flera tusen röster åt Bush, röster som avgjorde presidentvalet.

Överklagar Goreseger

Men därifrån till att övertyga domaren Nikki Clark om att hon skall kassera alla poströster är ett långt steg.

Vinner Gore denna process får han direkt majoritet i Florida. Men ett sådant beslut skulle överklagas av Bushsidan.

Allt sker nu mot bakgrund av att tidsfristen för att definitivt utse Floridas 25 elektorer infaller på tisdag. Fast märkligt nog kom på onsdagen flera signaler om att myndigheterna kanske kan tänka sig att tänja på tidsfristen. Den 18 december möts alla delstaters elektorer i sina respektive huvudstäder och röstar på presidenten.

Thomas Höjeberg/TT