Jättekravaller vid EU-toppmötet

Aktivister satte eld på bank - poliser till attack med tårgas

1 av 2 | Foto: AP
TÅRGAS-ATTACK Brandmän tar sig fram genom tårgasen sedan aktivisterna satt eld på en bank i centrala Nice.
NYHETER

Demonstranter drabbade samman med polis när EU-toppmötet i Nice öppnades på torsdagen.

Den franska polisen bemötte stenkastare med tårgas och flera personer skadades.

Våldsamheterna uppstod då grupper av anti-kapitalister och globaliseringsmotståndare försökte ringa in kongresscentret Acropolis där EU-ländernas ledare samlades på torsdagsmorgonen. I protesterna deltog även baskiska nationalister och separatister från Korsika.

Det stora polisuppbådet runt centret i centrala Nice lyckades dock rensa vägen för stats- och regeringscheferna.

Slagord och vandalism

Kravallpolisen tog bland annat till tårgas för att skingra demonstranterna, som svarade med stenkastning. Flera av dem var utrustade med gasmasker och bensinbomber.

Niceborna kunde från sina fönster och balkonger se hur demonstranterna slog sönder skyltfönster till framförallt banker, men även till exempel bilfirmor.

Slagord som "Ned med kapitalismen" sprejades på uttagsautomater och väggar.

I ett snabbt anfall krossade demonstranter fönstren på Banque Nationale de Paris (BNP). Omedelbart efteråt kastades brandbomber in i lokalerna, som snabbt blev rökfyllda.

Flera bränder

Under förmiddagen utvecklades de oorganiserade protesterna till en katt-och-råtta-lek på Nices gator. Polisen följde efter demonstranterna som bland annat välte soptunnor och tände eld på skräp där de drog fram.

Enligt uppgifter från fransk polis skadades tjugo poliser, varav en allvarligt. Bara två demonstranter hade gripits vid lunchtid, då situationen såg ut att ha lugnat ned sig.

Innanför kravallstaketen inleddes toppmötet med den så kallade Europeiska konferensen, där EU:s kandidatländer samt Schweiz deltar.

Även Turkiets premiärminister Bülent Ecevit, som tidigare vägrat närvara, deltog i samtalen som övergick i en lunch mellan EU-länderna och de tolv kandidatnationer som förhandlar om medlemskap.

Späckat schema

Under dagen väntades EU:s stats- och regeringschefer anta en tidtabell med tydliga mål för vad Sverige ska åstadkomma i förhandlingarna med kandidatländerna under våren.

På agendan stod även en kort diskussion om EU-parlamentets nya löner, antagandet av en icke-bindande stadga för medborgerliga fri- och rättigheter, samt en utvärdering av IT-projektet eEurope.

De mest intressanta frågorna utspelades dock i kulisserna, där EU:s ordförandeland Frankrike försökte bana väg för de avgörande förhandlingarna om ett nytt EU-fördrag, samt säkra uppbackning för extra EU-stöd till bönder som drabbats av de senaste veckornas oro för galna ko-sjukan.

Officiellt tas båda frågorna upp först under fredagen.

Jonas Lindgren/TT , Peter Wallberg/TT