”Att åka och bråka har blivit en grej”

Lena Mellin om oroligheterna i Nice: Ett löjligt jippo

NYHETER

Ett löjligt jippo.

Så beskriver Aftonbladets Lena Mellin förmiddagens oroligheter i samband med EU-toppmötet i Nice.

- De är som småbarn som leker i skogen - det ena laget jagar det andra, säger hon.

Upplopp, våldsamma protester och kravaller i samband med stora toppmöten börjar nu bli en vana. Så också i franska Nice. Redan i går kväll demonstrerade tusentals människor i de äldre delarna av medelhavsstaden.

- Det var mer en vanlig demonstration. Europafacket var organisatör och man protesterade mot globalisering och kapitalism och ville slå vakt om arbetstagarnas rättigheter, säger Lena Mellin.

Uppmaning spreds på nätet

I morse, i samband med att toppmötet öppnade, fortsatte demonstrationerna.

– Men då efter en uppmaning som spridits över internet av den så kallade Attac-rörelsen, säger Lena Mellin.

- Det verkar mest vara småungar som tycker det här är något slags jippo. Att åka och bråka vid stormöten har tydligen blivit en "grej". I alla fall att döma av alla de språk jag hör bland aktivisterna, säger Mellin som inte tar särskilt allvarligt på morgonens sammandrabbningar då 5 000 extrainkallade kravallpoliser stoppade demonstranterna från att ta sig fram till kongresscentret Acropolis.

”Såg ut som lekande småbarn”

Lena Mellin bor mitt på den gata där de värsta kravallerna ägde rum i morse.

- Det såg mest ut som lekande småbarn som lekte tafatt. Polisen sköt lite med lösa skott och kastade tårgas i angränsande gator för att skärma av aktivisterna. Sedan jagade de varandra fram och tillbaka. Löjligt.

- Och det verkar som att alla andra som är här tycker ungefär likadant. Det hängde folk ur vartenda fönster för att beskåda spektaklet.

”Det här är inte så allvarligt”

"Men samtidigt kommer rapporter om att 16 poliser skadats...

- Ja, det är möjligt att de fått ett par flaskor i huvudet. Men jag tycker fortfarande inte det här är så allvarligt.

"Vad händer just nu?

- Nu är jag på väg hem till hotellet. Jag går just förbi en kossa som tydligen heter José. Omkring henne står några spanska aktivister. De protesterar väl mot någonting inom djurhållningen, säger Lena Mellin.

Johan Andersson