Svenske direktören fick sparken i dag

NYHETER

Anklagelserna mot den svenske direktören som gripits i Chicago misstänkt för barnsexbrott blev för till slut för mycket.

I dag beslutade storföretaget där han var anställd att avskeda honom.

- Beslutet togs efter att vår man i USA träffat honom, säger företagets informationsdirektör till Aftonbladet.

Sedan gripandet blev känt har företagets personaldirektör personligen närvarat i Chicago. Tillsammans med juridiska experter har personaldirektören följt händelseförloppet.

I dag fick han slutligen tala med den anklagade direktören.

- Vad som sades kan jag inte gå in på, säger informationsdirektören när Aftonbladet talar med honom på torsdagskvällen. Han är då mycket fåordig.

Enligt TT skriver storföretaget emellertid i ett pressmeddelande att ”sådana graverande omständigheter framkommit som föranleder ett avsked”.

Men vilka de omständigheterna är vill alltså ingen på företaget i dag gå in på.

- Han har ett anställningskontrakt med oss och i förhållande till det har vi tagit det här beslutet, säger informationsdirektören till Aftonbladet.

”Tar kraftigt avstånd”

Företaget skriver vidare i pressmeddelandet att det tar ''kraftigt avstånd från de aktiviteter som den nu avskedade medarbetaren anklagas för''.

Informationsdirektören poängterar att han är säker på att avskedandet håller för en rättslig prövning, skriver TT.

Han säger att företaget i Sverige inte gått in i mannens dator och där hittat något som skulle kunna läggas den avskedade direktören till last.

Direktören greps i fredags efter att den amerikanska polisen gillrat en fälla i Chicago. Mannen trodde att han skulle träffa en 14-åring som han tagit kontakt med via internet. I själva verket var "14-åringen" en 28-årig polis.

Natten till torsdagen häktades mannen.

Johan Andersson, Petter Ovander