De mördade för hundralappar

Polisen: De kan ha dödat den svenske pensionären i bakluckan

NYHETER

Gösta Andersson, 65, kan ha blivit bunden och lämnad att dö i bagageutrymmet för några hundralappar.

Tre litauer som erkänt både mord och rån i Danmark är nu mycket intressanta för polisen.

- De säger att de var i Sverige de dagar när Andersson försvann, säger kommissarie Kurt Kragh vid danska rikskrim.

Lars Förstell, informationsdirektör vid polisen i Skåne, säger att tillvägagångssättet vid de båda dåden gör de tre unga litauerna, 20, 21 och 23 år, intressanta.

- I båda fallen har man placerat offret i bagageutrymmet i offrets egen bil. I båda fallen har offret rånats på mindre penningsummor.

Dansken låstes in i bakluckan

Dansken rånades, kastades i bakluckan, kördes ut mot en strand där han ströps och slängdes i havet.

- I Danmark blev bytet 250 danska kronor. Gösta Andersson brukade ha en tusenlapp, allra högst två tusenlappar på sig när han åkte på auktion.

Dessutom har litauerna erkänt ett grovt rån mot en bilist i Danmark som de efter stryptag, slag och sparkar tvingade av en plånbok med 70 kronor.

Poliserna som utreder mordet på Gösta Andersson, som försvann sedan han varit på Zimmerdahls auktion i Sölvesborg den 19 november, fortsätter att samla och sammanställa information.

Nu på söndag kommer några av utredarna också att finnas på plats vid auktionslokalen för att söka kontakt med andra stamkunder som kan ha gjort värdefulla iakttagelser.

Än så länge finns inga uppgifter i den svenska utredningen om den blåa, litauiskregistrerade BMW som användes i Danmark.

Polisen är därför intresserad av all information från personer som eventuellt har sett BMW:n.

- Vi är lika intresserade av uppgifter om Gösta Anderssons egen bil, en röd Volvo 440.

Rånoffer tipsade om männens bil

Kurt Kragh säger till Aftonbladet att dansk och svensk polis utväxlat information, att de svenska utredarna bland annat fått rapporterna om de tekniska fynd som gjorts.

Mannen som rånades på 70 kronor hann aldrig se hur gärningsmännen såg ut, men såg dem försvinna i en blå BMW med skyltar från Litauen. Det ledde till att mördarna kunde spåras.

Däremot anser polisen att det inte finns några kopplingar till mordet på 83-årige Sture Axelsson i Hässleholm som i förrgår hittades död med händerna bakbundna.

- Det finns inga likheter mellan sätten att binda på, säger Lars Förstell.

Anders Johansson