Minister riskerar åtal - spred musik från nätet

Åklagaren: Vi tittar på det här fallet

NYHETER

Biträdande näringsminister Ulrica Messing riskerar åtal för att hon spridit musik från internet.

Åklagarmyndigheten i Stockholm granskar just nu fallet.

– Ja, vi ska titta närmare på det här fallet och den lagstiftning som gäller, säger Björn Ericson, överåklagare och chef för åklagarmyndigheten i Stockholm.

Ulrica Messing: Jag står för vad jag gjort. Och jag vet att många andra gjort likadant.

Ulrica Messing berättade förra veckan i Aftonbladet att hon själv laddat ner musik från internet, och sammanställt en cd-skiva att ge bort.

Detta har alltså fått åklagarmyndigheten i Stockholm att reagera.

Är det olagligt att göra som Ulrica Messing, ladda ner musik, bränna en cd och ge bort?

– Normalt är upphovsrättsreglerna konstruerade så, att om man gör något för eget bruk så är det inget fel. Men om man sprider det kan det vara olagligt, säger Björn Ericson.

Åklagarmyndigheten har ännu inte beslutat om förundersökning.

Ulrica Messing står för vad hon gjort.

Du riskerar åtal för att ha laddat ner och spridit musik från nätet?

– Åklagarmyndigheten får tolka om det är riktigt. Alltså - hur snävt privat bruk ska tolkas, och vad det är. Det finns många gränsdragningslinjer, säger Ulrica Messing.

– Jag har tolkat det som att man kan ge den till någon annan, exempelvis i samband med en fest. Men där får åklagaren göra gränsdragningen. Jag står för vad jag gjort. Och jag vet att många andra gjort likadant. Därför är det ännu viktigare att pröva lagen, tillägger hon.

Har du folkligt stöd för det här?

– Absolut. Jag märker särskilt bland ungdomar på skolor, att alla säger att de gör så här. Samtidigt märker jag att ungdomarna inte är mindre intresserade av att köpa skivor. Och skivbranschen får väl tolka det hur de vill, säger Ulrica Messing.

Hon är inte rädd för en förundersökning.

– Jag välkomnar en förundersökning, så att det äntligen blir prövat vad som gäller. Då får jag och 100 000-tals andra svar på hur lagen ska tolkas, säger Ulrica Messing.

– Många berörs. Och det handlar inte bara om privatpersoner, utan om gym, träningshallar och fritidsgårdar, tillägger hon.

Cina Rönn

ARTIKELN HANDLAR OM