Ingen vinter i skidbacken

Varmaste november sedan 1860

NYHETER

Tidernas varmaste november kostar stora pengar. Och riktig vinter blir det inte än på ett tag.

Men det finns vinnare.

- Villaägarna har sparat drygt 1,5 miljarder kronor, säger Egil Öfverholm på Energimyndigheten.

Foto: Nisse Schmidt
Besvikna brädåkare Sebastian Jarmyr, Daniel Wickström, Krister Johansson och Kieran Danagher tänkte kasta sig utför pisterna i Lindvallen, Sälen. Värmen ville annorlunda.

Det har varit en rekordvarm höst.

- Från mellersta Götaland och upp till södra och östra delarna av Norrland har november inte varit varmare sedan mätningarna började 1860, säger Hans Alexandersson på SMHI.

- Det är så varmt att vi inte ens kan köra med snökanonerna, säger Stig Lundkvist, ordförande i Slao, Svenska liftanläggningars organisation.

Kommer inte fram i skogen

Orter på hög höjd har fått förhållandevis mycket snö men för branschen totalt räknar Slao med miljontals kronor i uteblivna intäkter.

Även sågverken drabbas av det varma vädret som gjort skogsvägarna oframkomliga. I Jämtland kommer flera sågverk att tvingas stoppa produktionen nästa vecka om inte kylan kommer.

- Vi krigar om varje timmerstock som kan hämtas från skogen, säger Lars Åström på Hissmofors Såg till Östersunds-Posten.

Vintern kan möjligen komma till norra Norrland om ett par dagar. Men enligt SMHI får resten av landet vänta minst ytterligare en vecka.

En fördel är minskad kostnad för uppvärmning av landets alla hus med cirka 4,5 miljarder kronor. För småhusägarna innebär det en besparing på cirka 750 kronor per villa för de tre senaste månaderna.

- Det bästa är ändå att färre äldre halkar och slår sig, säger Britta Rundström, direktör på Svenska kommunförbundet.

?och de förlorar

De vinner på mildvädret i år

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM