Problem att hålla både mus och snopp i styr

NYHETER

O

oops, he did it again. Ännu en toppsnubbe ertappades med byxorna nere, snoppen i klaveret, fingrarna i syltburken och huvudet under armen. Det är lika fascinerande varje gång det händer.

Den som har både könsdrift och känsloliv relativt intakt begriper samtidigt att livet vid näringslivets topp emellanåt kan erbjuda lockelser som kräver sin man för att motstå. Det behöver inte handla om sex, men gör det säkert ganska ofta. Långt hemifrån, med firmakortet i högsta hugg, med whiskypinnen styvnande i blodet och omgiven av grabbarna efter en hård dags framgångsrik business.

Däremot är det obegripligt hur man vågar kombinera sitt ledningsuppdrag i ett av landets storföretag med ett häpnadsväckande dubbelliv. Företagets relativt snabba beslut att ge karlsloken sparken var givetvis det enda raka. Med fungerande internkontroll hade det skett långt tidigare.

Ni kan ju storyn: en 44-årig svensk affärsman med ledande ställning i ett av landets största företag greps häromdan av polisen i Chicago dit han åkt för att sexutnyttja en fjortonårig flicka som han "träffat" på internet.

Som inspiration och ressällskap på sin tjänsteresa hade han tusen barnporrbilder i sin bärbara dator. Han tog in på ett vräkigt hotell och kallade dit sitt tilltänkta byte.

Då slog handklovarna igen på allvar. Med en kvinnlig polis som lockbete hade den amerikanska polisen gillrat en fälla.

Och trots all sin kompetens, trots sin analytiska förmåga, sin världsvana, sina ledarskapstalanger, sin emotionella intelligens och alla de andra egenskaper som sannolikt rankades som meriterande då han fick sitt viktiga toppjobb - trots allt detta gick han som en åsna raka spåret in i den fälla som snart nu har förvandlats till en amerikansk fängelsecell.

Visst är det häftigt? Att läsa artiklarna, höra radiosnuttarna och se tv-nyheterna om den sexgripne direktören är som att se en dramafilm, fast uppstyckad och portionerad i korta stycken med långa reklampauser emellan.

Och precis som i den bra filmen sitter man på åskådarplats och undrar: Varför gjorde han så? Vad händer härnäst? Och hur ska det sluta?

(Ursäkta ett ögonblick medan jag kliver upp på mina höga hästar. Hoo-opp, sådärja.)

Pedofildirektörens fru, barn och övriga familj har givetvis min odelade sympati. Företaget vars ärade namn han släpat i smutsen kan dock inte tillgodoräkna sig min uppriktiga omtanke riktigt ännu. Och det skulle vara med uppbådande av mina absolut sista krafter om jag lyckas känna någon form av medlidande med direktören ifråga. Vad mig anbelangar kan han sitta i State Penitentiary of Illinois tills korna kommer hem. För där tycker jag att killar med tusen barnporrbilder i datorn ska bo. Jag är rätt bestämd på den punkten.

Tänk om man fick kliva ombord på ett affärsplan mellan till exempel Stockholm och London med tillstånd att vittja samtliga resenärers fickor, väskor och datafiler. Hur många krypterade barnporrbilder skulle man hitta? Hur många diskret antecknade adresser? Hur många glansiga herrtidningar? Hur många mr Hyde bland alla dr Jekylls?

Man behöver inte vara talibanfeminist för att inse att det finns ett kulturproblem i det mansdominerade näringslivets förhållande till sex. Det räcker att checka in på ett genomsnittligt svenskt hotell och slå på tv:n där porrfilmerna rullar nonstop. Varför gör dom det? För vilka? Vilken kundkategori är det som dominerar på svenska hotell? Kvinnliga studenter på genomresa, eller?

Skandaler, avslöjanden och klavertramp hör till vår tids journalistiska basvaror. Det finns alltid en stackare som valsar runt i mediecentrifugen, där reportrarna blir allt skickligare på sitt avslöjande hantverk. Det är som det ska vara. Händelser som den i Chicago måste exponeras och diskuteras. Den interna immunitet som en hög position och ett viktigt jobb hittills verkat medföra mår bäst av att ifrågasättas.

Samtidigt närmar vi oss ett läge där oförvitlighet och solid moral kommer att skrivas in i både rekryteringsannonser och anställningsavtal. Svenska företag kommer att skärpa kontrollen. Ruttna äpplen röntgas bort. Det trista är att rötäggens excesser kommer att påverka de 99,4 procent som kan hålla både snoppen och musen i styr. Business as usual, med andra ord.