Polisen vann slaget om EU

– sedan fick 370 miljoner medborgare en lista med rättigheter

NYHETER

NICE

Den som anser sig ha rätt att bränna bilar, krossa fönster och kasta tårgas har inte mycket att hämta.

Men sedan i går finns en stadga för EU-medborgarnas rättigheter.

Klipp ur och spar, du kan ha nytta av den.

Foto: REUTERS
KOSSAN KOM FRAM I ALLA FALL Italienska poliser drabbade i går samman med EU-kritiska demonstranter som försöker ta sig över gränsen till toppmötet i Nice. Där deltog en italiensk ko i kravallerna. Den togs om hand av polis.

När Göran Persson och de andra regeringscheferna antog stadgan om grundläggande rättigheter för unionens medborgare hade demonstrationerna i centrala Nice redan tagit slut.

Men innan dess hade 5 000 poliser och ett okänt antal demonstranter från olika grupper drabbat samman på flera platser.

Tårgas och glaskross

Facit blev krossade fönster i banker och bilsalonger, brända sopor, tårgasattacker, skadade poliser samt en vettskrämd tjur vid namn José som deltog i en spansk del av demonstrationerna.

Till skillnad från manifestationen i förrgår, då flera organisationer från framför allt facket demonstrerade mot globaliseringens avarter, hade demonstranterna igår inget gemensamt mål. Dock föreföll polisen uppskatta chansen att panga i luften och skjuta tårgas.

Att missnöjet med unionen är stort har på intet vis undgått EU:s ledare. Så sent som i går stod det klart att 193 000 personer i Österrike skrivit under krav på en folkomröstning om att gå ur EU. Det tvingar, enligt grundlagen, parlamentet att diskutera frågan.

Det folkliga missnöjet är bakgrunden till två beslut som togs av stats- och regeringscheferna i går. Det första kallas en social dagordning. Vad som avses är inte helt klart och intresset har därmed varit ganska förstrött under toppmötet.

Men beslutet klubbades i alla fall och avsikten är att motverka den utslagning som globaliseringen kan leda till. Första stegen mot att konkretisera innebörden tas på ett toppmöte om sysselsättning i Stockholm i mars.

Stadga med 54 punkter

Det andra beslutet är desto mer lättfattligt. Från och med i går omfattas EU:s 370 miljoner medborgare av en grundläggande rättighetsstadga i 54 punkter. Den handlar om allt från rätt till mental integritet till gratis arbetsförmedling.

En avsiktsförklaring

Men stadgan är inte juridiskt bindande. Den som vill slåss för sina rättigheter i domstol kommer att få det svårt. Dokumentet ska ses som en politisk avsiktsförklaring. Inte desto mindre har de länder som antagit stadgan förbundit sig att verka i dess anda. Så den som tycker att ett utdömt straff inte står i proportion till brottet kan gärna citera artikel 49.

Medan barn som tycker att vuxna ber dem hålla tyst helt i onödan kan hänvisa till artikel 24 och bestämmelsen om att barn "fritt ska kunna uttrycka sina åsikter". Det kan ha effekt.

Här är dina grundläggande rättigheter i EU

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM