Brännskadad av hårfärgen

Lina, 16, tvingades till hudtransplantation

NYHETER

SUNNE

Lina Hård, 16, brännskadades av Poly Blonde när hon skulle slinga håret.

- Det började ryka och gjorde fruktansvärt ont. Det var blodigt och äckligt. Jag var tvungen att få en hudtransplantation.

Skulle göra sig fin till skolavslutningen Det var inför skolavslutningen 1998 som Lina skulle göra slingor i håret. Men blekningsmedlet hon använde frätte bort både hår och hud och än i dag är fläcken på huvudet kal.Foto : ØYVIND LUND

Linas mamma Eva Hård tittar på bilden som visar dotterns sargade huvud.

- Ska man använda hårfärgningsmedlet hemma borde det vara säkert. Men Linas brännskada visar att man inte bör handskas med medlet om man inte är hårutbildad. Vi ska kontakta företaget bakom medlet, eventuellt begära skadestånd.

Lina, då 14 år, ville bli fin inför skolavslutningen våren 1998. Genom att lägga slingor i håret. Blekningsmedlet hon använde var Poly Blonde från Schwartzkopf.

- Det började sticka i hårbotten, säger Lina.

- Vi fick skölja ur medlet. Det började ryka från håret, trodde att hela håret skulle följa med när jag tog av mig slinghättan. Det gjorde fruktansvärt ont.

En skorpa bildades.

Håret följde med när skorpan togs bort

Håret följde med från hudskorpan

- Det luktade. På vårdcentralen sa de att det var en ful brännskada. När de tog bort skorpan följde håret med, säger Eva Hård.

Det blev många läkarbesök för Lina.

Skadan gick inte att behandla utan en transplantation. Hud togs från Linas lår förra året.

I dag har hon en kal fläck på huvudet.

Det kan gå att dra samman huden så ett den kala fläcken blir mindre, men det innebär fler ingrepp.

- Det har varit jobbigt med salvor och behandlingar. Jag har blekt håret två gånger tidigare och har ingen känslig hårbotten. Förstår inte hur detta kunde hända, säger Lina.

Klaus Stoeckman, business manager för Schwartzkopf & Henkell Cosmetics i Skandinavien:

- Jag känner inte till fallet. Därför är det svårt att kommentera det.

 Är sådant här vanligt?

- Det är en på en miljon som får en allergisk reaktion. Därför bifogar vi en broschyr med information till konsumenten. Den säger att man skall göra ett allergitest innan man använder produkten. Detta görs enligt europeisk lag. Flickan skulle ha testat sig innan hon använde produkten.

 Hur många liknande fall har ni haft på den svenska marknaden?

- Jag tror att vi har haft fyra fall det senaste året, vilka inte är bekräftade från dermatologer. Familjen skulle ha kontaktat oss när det hände. Det är svårt att ge ett uttalande till en sak som redan är två år gammal.

Walter Repo

ARTIKELN HANDLAR OM