USA väntar besked i dag om valutgången

Viktigaste rättegångarna avslutade

NYHETER

De tre viktigaste rättegångarna om presidentvalet har nu avslutats och USA väntar på domarnas beslut, troligen redan på fredagen. Det kan innebära slutet för presidentvalskaoset.

Men domarna kan också bli upptakten till nya än mer omtumlande politiska förvecklingar och rättsliga processer.

Republikanen George Bush är experternas favorit efter rättegångarna, som på grund av tidsbristen avverkades i rasande tempo på torsdagen. Vinner Bush är allt plötsligt enkelt:

Då är valet över och Bush kan se fram mot fyra åt som president efter en uppslitande månadslång eftervalskampanj.

Demokraten Al Gore har nästan lovat att ge upp, om Floridas Högsta domstol avslår hans överklagande och vägrar tillåta att 14 000 röster räknas manuellt.

Tumult hotar

Gore har antytt att han vill avvakta utgången i de två andra rättegångarna i Florida som också avslutades på torsdagen innan han ger sig. Där kräver demokrater att sammanlagt 24 000 poströster ogiltigförklaras för att republikanska valfunktionärer olagligt kompletterat ofullständigt ifyllda ansökningsblanketter om att få poströsta.

Skulle Gore vinna i någon av processerna kan USA se fram mot en ny kaskad av rättegångar och politiskt tumult som kan pågå till januari då kongressen formellt skall bekräfta presidentvalet.

Hemska tanke, säger många amerikaner som redan är utleda på det juridiska och politiska spektaklet.

Värdig kapitulation

Trots att de politiska förståsigpåarna i USA redan börjat spekulera om när och hur Al Gore med värdighet tänker meddela att han kapitulerar finns en chans att han vinner, framför allt i Högsta domstolen.

I så fall vidtar en frenetisk rösträkning. Det är mer än osäkert om alla rösterna i så fall hinner räknas före tisdag nästa vecka, då elektorerna ska utses definitivt.

Men vem kan stoppa den demokratiska räkningsproceduren när den väl kommit igång? Det finns teoretisk om än inte laglig möjlighet att fortsätta till den 18 december då elektorerna väljer president.

Konkurrerande elektorer

Den lagstiftande församlingen i Florida möts på fredagen för att utse 25 nya elektorer för att gardera sig mot en Goreseger. Skulle omräkningen av rösterna ge Gore segern i Florida betyder det därför troligen att en republikansk och en demokratisk uppsättning elektorer kommer att hävda att de representerar väljarna i Florida.

Då, om inte förr, kommer USA att få uppleva verkligt politiskt kaos.

Thomas Höjeberg/TT