Axén släcker frihetstörsten med hembränt

NYHETER

I veckan hade vi riksdagsledamoten Gunnar Axén som gäst i ett tv-program.

Han är en slags frihetskille som vill ta bort 2 000 av Sveriges 3 300 lagar och författningar.

Gunnar tycker helt enkelt att folk ska få bestämma själva hur de vill ha det, så länge de inte skadar varandra eller snor varandras grejer.

Han är moderat, så klart. Men inte fullkomligt representativ för de äldre, konservativa och stundtals konjaksdoftande kollegerna i partiet.

Gunnar drack hembränt. Slog upp ur dunken och tog en sup. Inför hundratusentals tittare.

Han brukade dricka hembränt ett par gånger om året, sa han. Dessutom brukade många av hans riksdagskolleger dricka hembränt också, men de ville liksom inte stå för det, fortsatte han.

Inför programmet ringde vi franska ambassaden i Stockholm för att fråga om reglerna för franska bönder. Vi hade hört att de fick bränna konjak och så, för husbehov. Vi tänkte på EU-vinkeln, att man skulle kunna dra lite på den. Ni hajar?

Men det var oklart på ambassaden. Grodätarna visste inte riktigt hur det var med lagarna därhemma. Efter mycket tjat blev det slutgiltiga svaret att det med "90-procentig säkerhet" var tillåtet att koka eget brännvin i Frankrike.

Visserligen skrev journalistlegendaren Sigge Ågren boken "Sanning till 90 procent" om sina år på Expressen. Men det tryckta mediet är en sak. För oss murvlar i tv-branschen räcker inte det. Vi måste ha mer. Vi måste få det att se ut som om vi vet till 100 procent vad vi snackar om. (Vilket vi aldrig gör.)

Torsk alltså. Ingen EU-vinkel.

Okej. Gunnar menade att om man får göra vin så ska man få göra brännvin. Och ska man få göra brännvin så kan man lika gärna få öppna fabrik och tillverka brännvin industriellt och sälja det brännvinet som man säljer andra varor.

Håll med om att det är märkvärdigt med en representant för riksdagen - lagstiftaren! - som dricker hembränt offentligt. Han bryter medvetet mot alkohollagen. Det är lite crazy.

Biträdande näringslivsminister Ulrica Messing vill också vara lite crazy och bränna hemma. Hon hoppade över skaklarna rejält när hon laddade ner musik från nätet och brände en cd-skiva och gav bort till en vän när hon var bjuden på fest.

Nu kollar åklagarna om hon ska lagföras för det.

Själv har jag laddat ned allting som finns med Leifi, den finske zigenaren. Det är en knäppskalle som busringer till folk som har annonserat i Gula Tidningen. Skulle aldrig falla mig in att bränna en cd med de bitarna och ge bort. Hur dum får man bli?

Det är enklare att skicka ett vanligt mejl med adresserna så får folk hämta de mp3-filer de vill ha själva. Kolla förresten själva på Napster, det är bara att söka på "Leifi".

Två EU-mysterier i veckan som jag inte begriper:

Det ena är att jordbruksminister Margareta Winberg skryter med att hon fått ett undantag från reglerna om kontroll på svenska kor. Om det verkligen är så att folk dör av galna ko-sjukan, varför inte kolla alla djur?

Konsumenterna i Sverige vill det. Bönderna vill det. Varför krånglar Winberg? Har hon politiska prioner?

Det andra är att de tjafsar om EU-ländernas rösträtt i Nice. Nyhetsprogrammet Aktuellt hade ett inslag i går, om en svensk UD-tjänsteman som hade räknat ut ett sätt att göra de mindre EU-ländernas oproportionerligt höga röstetal lite mindre oproportionerliga.

Jag menar: hur illa man än tycker om fritzarna, borde inte regeln "en man, en röst", alltså matematisk proportionalitet, gälla också i det federalistiska Europa?

370 miljoner invånare. Operettstaterna 0 röster.

De som inte gillar systemet borde förklara varför. Är en nation bättre än en annan? I så fall borde väl Sverige ha, typ, 51 procent av rösterna.

Nåja, Malta, Luxemburg och Liechtenstein överlever nog ändå. Det är ju på sådana ställen killarna med riktig makt har lagt sina kulor.