Maktkampen blir småaktig

NYHETER

NICE

Maktkamper är aldrig särskilt snygga tillställningar. Inte den här heller.

När makten i EU delas upp är alla argument tillåtna. Även de allra mest småaktiga.

I går inleddes slutstriden om det nya EU-fördraget. Förändringarna ska göra det möjligt för unionen att fatta beslut - även med tolv nya medlemsländer.

Diskussionerna pågick hela natten och först i dag på morgonen, när mötet egentligen skulle varit slut, väntas ett kompromissförslag från ordföranden, Frankrikes president Jacques Chirac.

Det stora problemet är att alla redan på förhand vet att de är förlorare. EU:s nuvarande medlemmar får givetvis mindre att säga till om när unionen blir nästan dubbelt så stor. Allt annat är en omöjlighet.

"Sverige är redan missgynnat"

Därför handlar tungviktsmatchen om makten i EU inte om att vinna. Utan om att minska förlusterna. Det vet alla, även Göran Persson.

Därför meddelade han i går att han anser att Sverige är missgynnat jämfört med exempelvis Belgien och Portugal. Den orättvisan bör rättas till i den nya EU-grundlagen. Göran Perssons ståndpunkt är svårbegriplig. Men det spelar ingen roll. Detta är en förhandling och då gäller det att gå ut hårt.

Sverige med 1,8 procent av EU:s invånare har i dag 4,6 procent av rösterna i ministerrådet. Inte en alldeles tokig utdelning.

Belgien som har 1,5 miljoner fler invånare än Sverige har i dag fem röster i rådet. Portugal, med knappt 10 miljoner medborgare, har också fem röster. Sverige har fyra. Inte mycket att gnälla om.

Men om Göran Persson verkar småaktig är det ingenting mot vad andra är. Frankrike hävdar exempelvis med bestämdhet att de även i fortsättningen ska ha exakt lika många röster som det återförenade Tyskland. Trots att det där bor nära 24 miljoner fler.

Fransmännen hävdar alltså på fullaste allvar att en tysk medborgare bör ha rejält mycket mindre inflytande än en fransk. Hur glad herr Müller från Hannover är över det är lätt att föreställa sig.

Högtidsfraserna om fred och medborgarnas Europa lyser med sin frånvaro när makten i EU delas upp. Men maktkamper är aldrig särskilt snygga. På den punkten avviker inte den här på något sätt. NICE

EU-TOPPMÖTET