Känd skådespelare kastades av planet

Utlöste brandlarmet strax före start från Arlanda

NYHETER

När flygplanet skulle starta på Arlanda gick plötsligt brandlarmet.

Orsak: den kände svenske skådespelaren satt på toaletten och bolmade på en cigarr.

Han tvingades lämna flygplanet och riskerar nu att hamna på flygbolagens svarta lista.

RÖKTE PÅ TOALETTEN Här, vid en av pirerna på Arlanda, tvingades den kände skådespelaren av planet efter att ha tänt en cigarett precis när planet skulle starta. (Bilden taget vid ett annat tillfälle.)

I onsdags skulle mannen och hans familj ha rest på solsemester. Planet höll på att backa ut från terminalen när brandlarmet gick och starten fick avbrytas. Skådespelaren satt då på toaletten och rökte en cigarr.

Piloten beslutade omedelbart att mannen skulle kastas av planet.

Blev mycket aggressiv

När skådespelaren insåg att semesterresan inte skulle bli av blev han mycket aggressiv. Ett flertal flygplatsvakter fick rycka in och lugna ner honom.

- Det var inte förrän han passerade tullen tillbaka in i Sverige som han verkade förstå vad som hänt. Då blev han mycket hotfull, säger en anställd på Arlanda.

Skådespelaren riskerar nu att bli svartlistad hos de internationella flygbolagen. Han beklagar det som hänt och hävdar att han inte kände till rökförbudet.

- Det fanns en askkopp där och jag släckte cigarren så fort flygvärdinnan sa till mig, säger han.

Sin aggressivitet förklarar han med att han blivit provocerad:

- När vi lämnade planet var det någon i besättningen som höll på och puttade mig i ryggen. Dessutom fick jag aldrig något svar på varför vi tvingades lämna planet.

Hela familjen avbröt resan

Mannens familj erbjöds att fortsätta resan, men avböjde. Planet blev en halvtimme försenat eftersom bagaget skulle identifieras och lastas av.

Flygbolaget bekräftar händelsen.

- Piloten och kabinchefen beslutade att avvisa en passagerare som orsakat ett brandlarm genom att röka på toaletten, säger Peter Fahlström på flygbolaget.

Han säger också att liknande incidenter blir allt vanligare. I dag är det rökförbud på samtliga europeiska flyglinjer och alla plan har röklarm på toaletterna.

- Tröskeln har sänkts från flygbolagens sida. Främst handlar det om säkerheten ombord men även om de anställdas arbetsmiljö, säger Peter Fahlström.

Olle Castelius