Tittarna flyr krisens SVT

I morgon samlas styrelsen för att reda ut kaoset

NYHETER

Sveriges Television är i kris.

Det stormar i toppen och personalen som skärs ned morrar.

Tittarna flyr - i hundratusental.

TV 3, Kanal 5, TV 4 och ZTV har alla ökat sina tittare de senaste två åren.

Ettan och Tvåan bara förlorar.

I morgon ska SVT:s styrelse besluta om nästa års budget, den nya tablån, och en ny organisation.

Styrelsen ska också behandla rekryteringen av en ny programdirektör efter den sparkade Mikael Olsson - och besluta om hans eventueltt nya jobb inom SVT.

Den senaste stormen på SVT utlöstes av Aftonbladets avslöjande att Mikael Olsson ännu en gång struntat i att deklarera.

Hans avgång var ett i raden av problem som kan sammanfattas i tre punkter:

1 Personalneddragningar

I höstas kom beskedet om att 329 personer ska bort.

"Vilsna och sorgsna ser vi det gamla Sveriges Television monteras ned. Någon debatt har knappt förekommit, vare sig internt eller utanför företaget", skrev dokumentärfilmaren Tom Alandh i interntidningen Vipåtv.

- Man har skrämt bort ryggraden i det som tidigare varit ett fantastiskt företag med oerhört kompetent och engagerad personal. Därför använder jag ordet sorg, säger han till Aftonbladet.

I Göteborg, där personalen skulle drabbas värst med 42 tjänster, valde tv-producenten Anette Carlsson att gå.

- Jag tog min väska och gick 1 september. Jag har jobbat på tv i 30 år, gjort uppmärksammade samhällsprogram och plötsligt fick jag inte ens svar på mina förslag.

2 Oförankrade omstruktureringar

Personalen på SVT serverades i december 1999 en hemlig utredning som innebar att sju genrechefer skulle ha övergripande ansvar i stället för de regionala distrikten - en idé som nu slopats.

Enligt Agneta Lindblom-Hulthén, ordförande i Svenska journalistförbundet, styrs SVT i dag enligt en modell utformad för den amerikanska bilindustrin i slutet på 80-talet.

Antalet fast anställda dras ner till förmån för frilansmedarbetare och kommersiella produktionsbolag som plockas in vid behov.

"Man tappar kontrollen"

- I USA har man insett att den modellen var fel. Man tappar kontrollen, lojaliteten och kunskapen hos de anställda och det är obegåvat även ekonomiskt.

I ivern att överträffa TV 4-succéer som "Bingolotto", "På rymmen" och "Fångarna på fortet" har SVT misslyckas gång på gång - med undantag för "Expedition Robinson" som blev en tittarmässig fullträff.

Mediadebattören Jan Gradvall, också redaktör för TV 4:s "Sen kväll med Luuk", anser att SVT:s ledning inte har förstått sitt egentliga uppdrag utan härmar de kommersiella kanalerna.

- SVT ska ta hand om grupper som de kommersiella kanalerna struntar i, till exempel pensionärerna. Men man har inte tänkt igenom en egen linje, vartannat programinköp förstår man inte alls.

- Public service har inte med tittarsiffror att göra.

3 Skepsis till ledningen

Sedan Maria Curman och Mikael Olsson tillträdde som vd respektive programchef har många kritiserat tvåpersonsledningen och dess idéer, bland annat om att slå ihop Rapport och Aktuellt, vilket enligt Olsson skulle ge en mer effektiv rapportering och granskning.

- Tanken var bra. Men i dag ser man samma inslag i båda nyhetsprogrammen, gång på gång. Det kan inte ha varit tanken, säger Agneta Lindblom-Hulthèn.

Tom Alandh lägger en stor del av ansvaret för kaoset på den gamla styrelsen med ordförande Anna-Greta Leijon.

- Efter Weiss måste man snabbt få tag i någon. Man kan fundera över hur genomtänkt det var med beslutet Curman-Olsson.

Detaljstyrt av politiker

Maria Curman har liknat den pågående omorganisationen vid en tusenmilaservice och varit överens med sin sparkade programdirektör om att delar av SVT måste rivas för att försvara oberoendet.

Men kritiker menar att SVT inte är fritt - trots frihet från reklam - utan snarare detaljstyrt av politiker som inte kan tv.

- Politikerstyret har kunnat öka i och med en svag SVT-ledning, säger Anette Carlsson, i dag frilansjournalist inom forskning och utbildning.

- Det är skönt att inte behöva arbeta på SVT just nu.

Detta har hänt

Britt Peruzzi