Barak hoppar av – för att vinna

Nu kan han stoppa Netanyahus comeback

NYHETER

NEW YORK

Israels premiärminister Ehud Barak annonserade överraskande i går sin omedelbara avgång.

En taktisk manöver för att försöka stoppa förre premiärministern Benjamin Netanyahu att ställa upp i valet.

Netanyahu leder stort i opinionsundersökningarna.

Foto: AP
AVGICK I GÅR Israels premiärminister Ehud Barak.

Barak hade redan utlyst nyval till i maj nästa år. De senaste veckorna har Benjamin Netanyahu, Baraks företrädare på premiärministerposten, låtit förstå att han är sugen på en comeback.

Det i sin tur beror på att alla opinionsundersökningar visar att en klar majoritet av israelerna i dag är beredda att rösta på honom.

Genom att avgå tvingar Barak fram ett mycket tidigare nyval. Nu sker valet inom 60 dagar, vilket kan stoppa Netanyahu.

En strid om fredsprocessen

Enligt israelisk lag måste premiärministern sitta i parlamentet. Det gör inte Netanyahu.

En lagändring är på gång men det är tveksamt om den nya lagen hinner träda i kraft före valet.

Om inte Netanyahu kan ställa upp är Baraks naturlige motståndare högerledaren Ariel Sharon. Han står ännu längre till höger än Netanyahu och anses därför lättare för Barak att besegra.

Valet blir nu i praktiken en omröstning om fredsprocessen.

Barak är fortfarande inställd på att skriva under ett fredsavtal även om det är i högsta grad osäkert hur snabbt palestinierna och israelerna kan sätta sig vid förhandlingsbordet igen.

Med Netanyahu är det precis tvärtom. Han ägnade större delen av sina förra period som Israels ledare åt att sabotera fredsprocessen. Han är intresserad av fred enbart om palestinierna lägger sig platt och accepterar Israels krav.

Svårt läge att organisera ett val

I skuggan av de senaste månadernas oroligheter - det värsta våldet sedan Intifadan - har många israeler uppenbarligen glömt Netanyahus negativa inställning. Eller så har de blivit så skrämda av dödandet att de inte längre tror att en fred baserad på Osloavtalet 1993 är möjlig.

Baraks blixtavgång är ett högt spel. Många tror inte han har en chans att vinna ett nyval utan ett nytt fredsavtal. Hur han ska kunna föra ett sånt i hamn på mindre än två månader i dagens aggressiva klimat är en gåta.

Wolfgang Hansson