”Tur att Viktor gick i babysim”

2-åringen låg livlös i bilen när den sjönk

NYHETER

Det märks inte på honom.

Han sover gott, han äter som han ska, han leker och har roligt.

Viktor, snart 2 år, var livlös, han hade legat under vattnet i flera minuter, när Hans Gustavsson fick ut honom ur bilen som var på väg att sjunka i Emån.

- Jag tror han hade nytta av att jag gick i babysim med honom när han var nyfödd, säger mamma Yvonna Blom.

Foto: KENT-OLOF NORDH
Viktor, 2, satt fast i sin barnstol när föräldrarna Magnus och Yvonne Bloms bil rullade ner och sjönk i Emån i torsdags.

Det var i torsdags eftermiddag som Viktor var så ytterligt nära att drunkna. Räddningen var mirakulös.

Mamma Yvonna Blom hade varit och handlat och när hon kom hem parkerade hon som vanligt på den svagt sluttande garageuppfarten.

- Jag lät Viktor sitta kvar i barnstolen under tiden jag bar in varorna. När jag kom ut igen efter en halv minut var bilen borta, berättar hon.

Den skräck, den ångest, den panik hon då kände kan hon själv inte beskriva.

Hon rusade de 50 metrarna ner till ån. Hon såg inte bilen omedelbart och hon gick ut i ån så att vattnet nådde henne upp mot låren.

Hamnade under vattnet

- Då såg jag bilen. Den flöt kanske 15 meter bort och den hade inte sjunkit så djupt att Viktor var under vatten. Det såg jag.

Hon insåg att hon inte skulle kunna göra något utan rusade upp till grannen Bernt Jonsson. Han larmade räddningstjänsten.

Bilens framdel började sjunka under tiden den drev med strömmen mot dammluckorna vid Frövi kraftstation i Högsby i Småland. När bilen fastnade mot dammluckorna var det bara bakhjulen och bagageutrymmet som var över vattenytan. Viktor satt fast i barnstolen i framsätet - minst en meter under vatten.

Samtidigt sprang ambulansföraren Hans Gustavsson och brandmannen Per-Inge Hansson längs åkanten, de tog sig igenom en grind i stängslet runt kraftverket och fram till bilen.

Var medvetslös när han kom upp

Hans Gustavsson lyckades sparka sönder bakrutan och krypa in i bilen och dyka ner till Viktor. Han har berättat, att hans barnbarn har likadana barnstolar och därför visste han precis hur han skulle få loss Viktor. När Per-Inge Hansson tog emot honom uppe på dammen andades inte Viktor. Han hade också hjärtstillestånd.

- Jag kommer aldrig att kunna tacka dem nog för att de räddade Viktor, lyckades med den konstgjorda andningen, lyckades få i gång hans hjärta, säger Yvonna Blom.

För henne håller chocken så sakta på att släppa. Hon har haft svårt att sova, svårt att äta.

- Det är klart att jag lägger på mig skuld. Det var ju jag som lämnade bilen. Jag brukar alltid, automatiskt, dra åt handbromsen men jag kan ju inte svära på att jag gjorde det den här gången. Det plågar mig att tänka på det.

Yvonna Blom är glad över babysimmet de gick på när Viktor bara var någon månad.

- Han är aldrig rädd för vatten och han vet, instinktivt tror jag, hur han ska göra.

Läkarna som undersökte Viktor har sagt att de inte kan se minsta tecken på någon skada.

Per-Iwar Sohlström