”För tjock”

Fredrika, 8, nobbad av balettskola

NYHETER

LOS ANGELES

Med sin glugg mellan tänderna och sitt blyga leende ser Fredrika Keefer ut som vilken åttaåring som helst. Men för den anrika balettskolan i San Francisco är hon en tjockis.

Skolan vägrar undervisa henne - för att hon väger för mycket.

Foto: AP
Fredrika, 8, åkte till balettskolan för ett antagningstest. Där fick hennes mamma veta att Fredrika inte hade de rätta kroppsformerna. Nu stämmer de skolan.

- De sa till mig att hon inte har rätt kropp för att antas till undervisningen. De vill inte ens låta henne göra anlagsprovet, säger Fredrikas mamma Krissy Keefer.

Nu anklagar familjen Keefer balettskolan för att bryta mot lagen. Enligt San Franciscos bestämmelser är det förbjudet att diskriminera någon på grund av personens längd eller vikt.

En känd advokat tror att fallet kan bli vägledande i framtiden.

- Min dotter är mycket talangfull, säger Krissy Keefer.

När Fredrika i maj åkte till balettskolan för att göra ett antagningstest nobbades hon. Flickans mamma fick beskedet att åttaåringen inte hade de rätta kroppsformerna.

Till slut ändrade sig skolan och lät Fredrika genomföra danstestet.

Men två månader senare kom beskedet att flickan inte antagits. I fjol sökte 1 413 elever. 403 kom in.

Avvisandet har dock inte knäckt Fredrika. Hon har huvudrollen i en balettuppsättning som genomförs av Pacific Dance Theater, där hon nu tar lektioner.

Krissy Keefer säger att hon inte fått klart för sig vilken typ av flickkroppar balettskolan är ute efter. Det framgår av skolans webbsajt:

"Den ideala kandidaten är ett friskt barn med välproportionerad kropp, en rak och smidig ryggrad. ["] Viga, slanka ben och överkropp samt korrekt fotställning."

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM