Segerviss Bush inväntar HD-beslut

Men Gore ger inte upp kampen

NYHETER

NEW YORK

Den republikanske Texasguvernören George Bush planerade på måndagen sitt segertal ifall USA:s Högsta domstol bestämmer att rösträkningen i Florida är avklarad.

Men demokraten Al Gores advokater var beredda att strida in i det sista för att övertyga om att rösträkningen måste fortsätta i den för presidentvalet avgörande delstaten.

- Måndagen kan till sist bli den dag då detta otroliga val avgörs. Vi är definitivt vid gott mod, sade guvernören John Engler som är en av George Bushs närmast förtrogna.

Vicepresidenten Gore var dock långt ifrån beredd att ge upp kampen om Vita huset och hans kampanjstab var övertygad om att Gore skulle vinna presidentposten om rösterna räknas ordentligt i Florida. Hans medarbetare fortsatte att hävda grundlagsrätten att varje röst i ett val måste räknas.

Men Gores stjärnadvokat David Boies insåg att Högsta domstolens beslut var slutgiltigt.

- Om Högsta domstolen går emot Floridas HD och stoppar rösträkningen, då är det slut, sade Boies.

Segertal

Samtidigt som de nio domarna i USA:s högsta domstol pressade de båda presidentkandidaternas advokater, inledde Bushs medarbetare på allvar nästa steg i detta märkliga presidentval.

En jeansklädd George Bush återvände själv från sin ranch i Texas till delstatens huvudstad Austin, medan talskrivare filade på ett segertal att ha till hands om HD-utslaget gick hans väg.

Medarbetare till Bush förutspådde att Al Gore först skulle hålla ett kort tal, där han erkände sig besegrad. Sedan skulle Bush i ett tv-sänt tal tacka för förtroendet att bli USA:s näste president. Han väntades vädja om samförstånd och samarbete över partigränserna, trots all bitterhet.

Alla planer på att sätta igång den segerfest som snöpligt ställdes in valnatten 7 november var dock skrinlagda. Utåt sett höll Bushs närmaste män också en låg profil.

Presskritik

- Det är fortfarande osäkert om Bush behåller ledningen, sade förre utrikesministern James Baker som är Texasguvernörens representant i Florida. Den diplomatiska balansgången var också ett försök att inte reta upp HD-domarna inför avgörandets stund.

Domarna har tillsatts av tidigare presidenter och de har samtliga tydliga partifärger. Samtidigt måste de visa att de står över de egna partitillhörigheterna när de fattar det historiska beslutet.

Men kritiken mot Högsta domstolen skärptes på måndagen, när bland annat tidningen New York Times på ledarplats ansåg att HD hade gjort landet en ''otjänst när den stoppade omräkningen av rösterna i Florida''.

Grim Berglund/TT ( )