Högsta domstolens förhör avslutades utan beslut

Fortfarande inget besked om ny president

NYHETER

NEW YORK

USA:s högsta domstol grillade de båda presidentkandidaterna Al Gores och George W Bushs advokater i ett historiskt möte på måndagen.

HD i Washington kan slutgiltigt avgöra vem som blir USA:s näste president, men gav inga ledtrådar om när ett beslut kommer.

Foto: AP
Uppmärksamheten var mycket stor kring utfrågningen i USA:s högsta domstol i Washington. Förhören med presidentkandidaternas advokater resulterade inte i något beslut.

USA väntade på måndagskvällen svensk tid på beslutet från de nio domarna i Högsta domstolen, vars beslut inte kan överklagas. Uppmärksamheten var mycket stor kring utfrågningen, som inleddes strax före lunch lokal tid i Washington, och det stod tidigt klart att domarna var väl medvetna om sitt ansvar under de 90 minuter som domstolsförhandlingen varade.

Tuffa frågor

Domarna började med att skärskåda republikanernas advokat Theodore Olson med tuffa frågor om varför Bush anser att frågan om rösträkning överhuvudtaget skulle behandlas av Högsta domstolen. De traditionellt mer liberala domarna ställde också skarpa frågor om valdistriktens olika regler för hur rösterna ska räknas.

Därefter pressades vicepresidenten Al Gores stjärnadvokat David Boies av domarna.

- Det var 45 minuter av tufft förhör. Domarna var mycket väl förberedda, sade Boies direkt efter utfrågningen.

- Frågan om hur man bedömer väljarens vilja verkade bekymra ledamöterna.

Högsta domstolen har tidigare visat att den är djupt splittrad, då den i lördags bestämde att omräkningen av röster tillfälligt skulle stoppas i Florida. Fem domare var för beslutet, medan fyra var emot. Högsta domstolens avgörande tros falla på de två domarna Sandra Day O'Connor och Anthony Kennedy, som båda utsågs av den republikanske presidenten Ronald Reagan. De två har dock vid flera tidigare fall lämnat den konservativa sidan och röstat med domstolens mer liberala domare.

Inga bandinspelningar

Trycket på HD ökade samtidigt, där domarna kritiserades för att plötsligt spela en politisk roll trots att domstolen ska stå över partipolitiken. Chefsdomaren William Rehnquist ställde inga frågor under den första delen av utfrågningen.

Inga kameror eller privata bandspelare var tillåtna under de 90 minuterna av förhandling. Däremot spelades förhandlingen in på band av domstolsfunktionärer, som lämnade ut banden bara minuter efter att utfrågningen avslutats.

Bestämmer HD att omräkningen av röster är avslutad i Florida, har republikanen Bush vunnit presidentvalet, då han leder med knappt 200 röster i den för presidentvalet avgörande delstaten.

Men domstolen kan också bestämma att omräkningen kan fortsätta, vilket är vad vicepresidenten Gore hoppas på, då han vid varje omräkning knappat in med hjälp av tidigare oräknade röster.

Högsta domstolen kan också välja att skicka tillbaka det känsliga fallet till delstatsdomstolar i Florida.

Grim Berglund/TT ( )