Gores advokat hårdast grillad i USA:s HD

NYHETER

NEW YORK

Högsta domstolens nio domare manglade de två presidentkandidaternas advokater på måndagen i en avgörande förhandling om vem som blir USA:s näste president.

De hårdaste frågorna riktades mot Al Gores representant.

Foto: AP
Uppmärksamheten var mycket stor kring utfrågningen i USA:s högsta domstol i Washington. Förhören med presidentkandidaternas advokater resulterade inte i något beslut.

Utfrågningen i Högsta domstolen var historisk, då domstolen aldrig tidigare lagt sig i ett presidentval i USA. Under 90 minuter grillade domarna representanterna för Texasguvernören George W Bush och vicepresidenten Al Gore.

Den uppmärksammade utfrågningen genomfördes bara timmar innan delstaten Florida officiellt måste utse de 25 elektrorsröster som kommer att avgöra vem som blir USA:s näste president. Det var uppenbart att Högsta domstolen var djupt bekymrad över den hårda tidspressen en dryg månad efter det dramatiska valet.

Elektorerna från samtliga delstater i USA möts sedan den 18 december för att officiellt välja näste president.

Varför HD?

Bushs representant Theodore Olson fick tuffa frågor om varför den federala Högsta domstolen över huvud taget ska lägga sig i valet i delstaten Florida. I täta attacker ifrågasattes också Bush-lägrets kritik mot försöken att uttyda väljarens vilja genom att granska röstsedlarna som lades för över en månad sedan.

Olson ansattes hårdast av de traditionellt mer liberala domarna i Högsta domstolen.

Efter 45 minuters grillning kom turen till Al Gores advokat David Boies, och då höjdes temperaturen ytterligare. Boies fick gång på gång frågan om de otydliga reglerna vid omräkning av rösterna, och det märktes att speciellt de konservativa domarna var oroliga för att omräkningen av rösterna har varit godtycklig.

- Jag är mycket oroad över att vi måste skriva om lagen och kontrollera reglerna för rösträkningen. Det har vi inte tid med, sade domaren Anthony Kennedy.

Han och den konservativa domaren Sandra Day O'Connor tillhör de två som ofta byter sida i den politiskt uppdelade domstolen, där fem av de nio domarna tillsatts av republikanska presidenter.

Oklar tidpunkt

Sent på måndagen svensk tid var det osäkert när Högsta domstolen skulle komma med ett avgörande utslag i presidentvalet. Pressen var hård på domarna som redan råkat ut för mycket kritik för att ha dragits ned på en pinsam politisk nivå, då de egentligen borde stå över partipolitiken.

Reaktionerna var blandade efter domstolsförhandlingen, som återgavs i sin helhet via ett inspelat band direkt efter mötet i Högsta domstolen i Washington. De flesta bedömare var ense om att Gore kämpade i en ordentlig uppförsbacke, men få vågade gissa hur domstolens ledamöter resonerar.

En trolig utveckling ansågs vara att den federala Högsta domstolen, vars beslut inte kan överklagas, kommer att skicka tillbaka frågan till antingen delstaten Floridas högsta domstol eller till en lokal domstol i delstaten.

Bestämmer HD att omräkningen av röster är avslutad i Florida, har republikanen Bush vunnit presidentvalet, då han leder med knappt 200 röster i den för presidentvalet avgörande delstaten.

Grim Berglund/TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM