Taxichaufförerna: Det var Martinger

”Vi körde honom till telefon- kioskerna”

NYHETER

De bägge taxichaufförerna är säkra.

- Visst var det Martinger jag körde. Den arga mörkhåriga kvinnan skrek åt honom på väg tillbaka till bilen, säger Nils Enblom.

- Jag är 100-procentigt säker. Jag berättade allt om körningen för min fru på kvällen, säger Göran Siegers.

Foto: LARS ROSENGREN
Taxichuffören Göran Siegers vittnade i går inför rätten om att han kört Jerry Martinger mellan telefonkiosker i Stockholm.

Mammuträttegången i Huddinge tingsrätt mot riksdagsmannen och förre åklagaren och ledamoten av Rikspolisstyrelsen, Jerry Martinger, rullade i går vidare på nionde dagen med en rad vittnesförhör.

Jerry Martinger står åtalad för nio brott.

Allt från sexuellt ofredande till misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Martinger misstänks bland annat för att, efter att han upptäckt att hustrun hade en älskare, ha ringt 154 oanständiga samtal från 29 telefonautomater i Visby, Stockholm och Södertälje.

"Råkade i gräl med en kvinna"

Allt för att misskreditera sin rival.

Överåklagare Hans Lindberg kan med Martingers kortinköp, bankomatuttag samt flyg- och

taxiresor visa att Martinger

varit i närheten av telefonautomaterna vid många samtal.

I går hördes två av taxichaufförerna. Taxikvitton, som riksdagen betalat, färdsträckor, platser, uppehåll, samtal i bilarna - allt gicks igenom i timmar.

- Jag hämtade honom i Segeltorp, han hade ljus kostym och en sliten brun portfölj, strax intill Hornstull bad han mig stanna en bit från en telefonkiosk. På väg tillbaka till bilen hade han råkat i gräl med en mörkhårig kvinna. Han skrek och hon skällde på honom, säger Nils Enblom.

Göran Siegers berättar om en körning från riksdagshuset till Arlanda.

- Redan när kunden klev in bad han mig stanna vid en telefonkiosk vid Norra Bantorget. Först gick han in i den ena kiosken och sedan över till den andra strax intill. Jag erbjöd honom låna min mobil om han behövde ringa mer. Han avböjde med förklaringen: "Nej, vi har haft tjuvringningar från någon av de här apparaterna. Det är därför jag ringt från båda".

"Polisen har fel taxikvitto"

Jerry Martinger, som hela tiden förklarat sig helt oskyldig, sade i en paus i rättegången till Aftonbladet:

- Jag åkte aldrig förbi Hornstull. Polisen har plockat fram fel taxikvitto. Vägen förbi Hornstull är bara 10,7 kilometer lång. Färden jag åkte gick via Essingeöarna och Norr Mälarstrand som mäter 13,3 kilometer.

Martinger erkänner att han stigit av och ringt ett samtal vid taxifärden till Arlanda. Men inte vid Norra Bantorget, dit ett av samtalen spårats.

I en inlaga till rätten skriver Martinger att det troligen var vid Odenplan han ringde. Samtalet ringdes tio minuter efter att taxametern slagits på har utredningen konstaterat.

Att köra riksdagshuset- Norra Bantorget tar "endast cirka fyra minuter" skriver Martinger.

Härifrån har samtalen ringts

Bengt Michanek