”Det var jag som förde befälet”

...men Tony Olsson pekar ut Andreas Axelsson som den som sköt polismannen

NYHETER

Tony Olsson dömdes tillsammans med Andreas Axelsson och Jackie Arklöv till livstids fängelse för morden på polismännen Olov Borén och Robert Karlström.

I en ny intervju pekar Tony Olsson indirekt ut Andreas Axelsson som den som sköt polismännen.

- Han säger själv att han satt i förarsätet. Det har han uppgivit både i förundersökningen och tingsrätten och i hovrätten. Och jag har instämt att föraren har gått ut. Om det är ett indirekt utpekande så är det väl det i så fall, säger Tony Olsson till Spray nyheter.

Foto: POLISEN
Tony Olsson.

I intervjun på Spray Nyheter tar Tony Olsson på sig skulden för rånet i Kisa, och berättar att han var den som förde befälet enligt närmast militärisk ordning. Men Tony Olsson hävdar att situationen blev extrem och att han kunde inte kontrollera de andra.

- Jag har den fullständiga skulden. Jag är ju även ansvarig för de andras agerande. Även om det inte låg i min kontroll så är jag det, säger Tony Olsson.

Pekar indirekt ut Axelsson

Han berättar också att han var den som uppmanade sina kumpaner att kasta handgranater efter polisen Kenneth Eklunds bil.

När det gäller skotten i Malexander, så nekar Tony Olsson till att ha avlossat de dödande skotten.

Han pekar nu indirekt ut Axelsson.

Andreas Axelsson har i såväl tingsrätt som hovrätt nekat till att ha skjutit.

Tony Olsson säger att han har svårt att förlåta Andreas Axelsson för att han pekat ut honom under rättegången.

– Jag har inga ambitioner att hämnas, men det finns säkert många som ogillar att sitta tillsammans med Axelsson och därigenom skulle kunna göra honom illa, säger Tony Olsson.

Intervjun gjordes på Hallfängelset utanför Södertälje i mitten av november.

Först ville Tony Olsson ha betalt. Spray vägrade. I stället accepterade Spray villkoret att skänka 20 000 kronor var till tre organisationer: Kris, Andra chansen och Amnesty.

Cina Rönn

ARTIKELN HANDLAR OM