Stress bakom minskat barnafödande

NYHETER

Det föds allt färre barn i Sverige.

Dålig ekonomi och stress är de främsta orsakerna.

Det visar två olika undersökningar som presenterades på tisdagen

- I dag har människor knappt tid att ta hand om sig själva. Hur ska de då ha tid med barn, säger TCO:s ordförande Sture Nordh till Aftonbladets nätupplaga.

1992 föddes 123 000 barn i Sverige. Sju år senare hade födelsetalet sjunkit till 88 000. Den främsta orsaken till det är stress.

Det anger Sifo i en ny undersökning beställd av TCO.

77 procent av de tillfrågade i undersökningen säger att stressen är den främsta anledningen till att de avstår från att skaffa barn.

Skillnaderna mellan könen är mycket små.

Jobbet största boven

- Det är stressen på arbetsplatsen som är värst, hård arbetsbelastning och osäkra anställningsformer, säger Sture Nordh.

- Jag tror också att bostadssituationen är en bidragande orsak. Man vågar helt enkelt inte skaffa barn om man vet att man måste flytta omkring till olika andrahandslägenheter hela tiden.

Undersökningen visar också att tre av fem svenskar tycker att män och kvinnor borde dela jämnare på föräldraledigheten än i dag.

På tisdagen presenterades också en rapport som socialdepartementet beställt från Statistiska centralbyrån (SCB).

Även där framgår att tidsbrist och dålig ekonomi är de främsta orsakerna till att svenskarna avstår från eller väntar med att skaffa barn.

Vanligare med ofrivillig barnlöshet

Eftersom kvinnorna väntar allt längre innan de vill skaffa barn ökar också den ofrivilliga barnlösheten.

Sture Nordh riktar nu hård kritik mot regeringens stressgrupp - Lars Engqvist, Bosse Ringholm, Mona Sahlin och Ingela Thalén.

Han menar att stressgruppen inte tagit problemet på tillräckligt stort allvar. Nu efterlyser Nordh konkreta lösningar.

- För att lösa det här måste vi förbättra familjepolitiken. Och dessutom är det minst lika viktigt att arbetsgivare och lagstiftare tar sitt ansvar, säger Sture Nordh.

Andreas Alfredsson