Det här vill programledarna se i SVT

1 av 5 | Foto: MIKAEL LUNDGREN
Sverker Olofsson vill se mer långfilmer.
NYHETER

Hur ska SVT ta sig ur krisen? Och vilka program ska man satsa på?

- Mera underhållning, fler svenska artister i rutan och mera av kulturhistoriska program.

Så ska det se ut och låta om Peter Harryson får bestämma.

Regissören Carin Mannheimer vet hur hon skulle vilja vara som programdirektör:

– Låt tusen blommor blomma! Folk måste få tänka, lära sig något och njuta samtidigt, säger hon.

I dag öppnade SVT-akuten på Aftonbladets nättidning.

En visuell mottagning där våra läsare får ge positiva förslag på hur SVT ska ta sig ur krisen, återskapa förtroendet och ge tips på om vilka program SVT ska satsa på i framtiden.

Allt i syfte att bli hela svenska folkets tv-kanal igen.

Peter Harryson, programledare för folkkära "Så ska det låta" som lockar miljoner tv-tittare varje fredagskväll, tycker SVT ska stärka den egna profilen.

- Snegla inte för mycket på de kommersiella tv-kanalerna. Allt som glittrar på andra sidan är inte guld.

- Nej, behåll public service-tanken och satsa på kvalitet. Alltså så som ändå tankarna går i den turbulens som råder.

”Mer underhållning”

Vilka program skulle du vilja se mer av?

- Jag skulle vilja se mera underhållning. Mera av svenska artister, inte amerikanska. Och jag vill se mera kulturhistoriska program, säger Peter Harryson.

Programledaren Jonas Hallberg är inne på samma linje:

– Jag tror att det folk längtar efter är ett lite mer allvarligt innehåll. För många människor är den viktigaste frågan vad meningen med livet är och inte hur man ska sminka sig. I stället för att rösta på bästa låten kunde man diskutera livsfrågor.

En allvarlig underhållning eller ett underhållande allvar - det är modellen för mig, Bra intervjuer är aldrig fel, säger Jonas Hallberg.

Sverker Olofsson, programledare för "Plus" som är ett annat av SVT:s flaggskepp med över en miljon tittare varje vecka, känner inte riktigt igen sig i den debatt som varit kring SVT den senaste tiden.

- Det kanske är lite trist att säga, men jag tycker SVT är ett mycket bra public service-företag och en arbetsplats där det är högt i tak.

- Problemet är snarare att vi inte riktigt lyckats nå ut och marknadsföra den styrka som ändå finns med SVT, säger han.

Men finns det inget av SVT som du skulle vilja kasta i din berömda soptunna?

- Jo, jag kan slänga jävligt mycket i den som har med SVT att göra. Jag har till exempel upplevt genom åren att SVT är rätt överbyråkratiserat och att det borde finnas mycket kortare beslutsvägar.

Och om du likt Peter Harryson får önska i programfrågan?

- Det låter kanske lite löjligt eftersom jag så inriktad på samhälle och fakta, men jag skulle gärna se lite mera av väldigt bra långfilmer.

Leif "Loket" Olsson, som tidigare ledde Bingo-lotto med fast hand , tycker att alltför många program görs för ungdomar. Om han fick bestämma skulle dragspelsmusik och program i stil med"Hylands hörna" premieras.

– Jag skulle vilja vädja till SVT att de inte glömmer de äldre tittarna - och de äldre programledarna. De äldre har bytts ut mot yngre som inte känns igen. Man ska göra tv för alla, även för de över 70.

Malena Ivarsson, sexolog, startade sin karriät i SVT. I dag tycker hon att deras utbud är sorgligt:

–Som det ser ut i dag är det väldigt oengagerande. Det är bara att titta på tv-tablån för att förstå vad jag menar. Byt ut alla "dagisprogram"mot sådana som vänder sig till vuxna eller lite äldre. Fram för fler hälsopogram, må-bra-program, samlevnad för äldre och relationsprogram för alla typer av relationer, säger hon.

Arne Hegerfors jobbade på SVT i 30 år innan han för snart tre år sedan lämnade företaget för Canal+.

- Spontant har jag den åsikten, som inte delas av alla, att SVT fortfarande ska sända attraktiva program för att locka många tittare.

Konkurrens om sporttittarna

Han säger att sportbevakningen, som är hans område, har ändrats radikalt på senare år och förstår att SVT fått det svårare att konkurrera med andra kanaler.

- Det var ju också skälet till att jag lämnade SVT, att de inte längre orkar med ekonomiskt eller sändningstidsmässigt att vara med på de ständigt återkommande sportevemangen vid sidan av VM och OS.

Han är också bekymrad över att så många erfarna medarbetare och tv-profiler nu tvingas lämna SVT och att nyhetsbevakningen görs om.

- Det är synd och jag är lite frågande till att SVT gör sig av med det kunskapskapitalet för att istället hyra in folk utifrån. Man sparkar duktigt folk och tappar därmed mycket av profilen.

- Att satsa på kortnyheter istället för nyhetsprogram med djup och bakgrunder är också en felaktig väg.

Arne Hegerfors är alltså kritisk till mycket, men säger att han fortfarande har kvar starka känslor för företaget.

- Mot mig har de varit väldigt generösa och jag har varit med i ett tiotal program även sedan jag slutade där.

Carin Mannheimer: ”Ös ut över oss”

Carin Mannheimer, kvinnan bakom tv-klassikern "Svenska hjärtan vet exakt vad hon skulle göra om hon var programdirektör:

–Jag skulle se till att det blev mer drama och allt ifrån komedier till tragedier - ös ut över oss! Och inte bara producerat i Stockholm, utan i Göteborg, Sundsvall och andra ställen i Sverige. Jag skulle sedan späda på med bra musik: pop, rock och klassiskt, och gärna mycket mat och blommor. Låta folk få en chanss att tänka, att få kunskaper och att njuta samtidigt, säger hon.

Carin Mannheimer tycker att bredden och vidden ska vara nyckelord:

–Se till att få tittare som är både 12 och 80 år. Bort med åldersrasismen. Det här är så självklara saker att jag inte fattar att de gör det redan - det är bara att stå på, säger hon. Som Mao sade.

– Låt tusen blommor blomma!

Claes Salomonsson Annika Sohlander