Det här innebär beslutet i Högsta domstolen:

NYHETER

I dag kan beslutet om vem som blir USA:s 43:e president komma.

Beslutet från Högsta domstolen styr vem det blir - eller?

Aftonbladets Wolfgang Hansson reder ut begreppen.

Vad händer nu?

– Det viktigaste är att Högsta domstolen funderar på ett utslag. Det finns i princip tre val:

1)att stoppa all räkning av handräknade rösterna (då vinner Bush).

2)Skicka tillbaka ärendet till Floridas högsta domstol men med vissa riktlinjer för hur domstolen ska agera med ett gemensamt system nu och inför framtida presidentval.

3)Att domstolen ska säga att nu har vi fått en förklaring, nu är det okej att räkna samtliga handräknade röster. Det alternativet tror nästan ingen på.

Vilket alternativ går troligast igenom?

– Jag tror på någon form av alternativ två och det verkar de flesta här också göra. Det är enda sättet att nå enighet. Bestämmer de sig för något annat alternativ kommer de att bli anklaga de för att gynna någon sida.

När kommer domslutet?

Det vet man inte säkert. Det kan vara allt från 18-19 svensk tid eller sent på natten . Men de har ingen skyldighet att fatta ett beslut i dag.

Kommer dagens beslut att resultera i att en ny president utses?

– Bara om de fattar ett klart beslut om stopp för handräkning, att de tidigare handräknade rösterna inte ska räknas.

Kan beslutet överklagas?

– Nej, som jag tolkar det kan man inte göra det. Man kan aldrig överklaga ett beslut som högsta domstolen har tagit.

Vad handlar debatten i USA om?

– Det finns två skolor. Den ena säger att det här har gjort så stor skada att det kommer att bli svårt för presidenten att få någon legitimitet. Den andra skolan säger att bara en president är utsedd kommer nationen att ena sig kring den personen och att bara den personen sträcker ut handen till motståndarsidan och släpper in några från det motsatta lägret till regeringen så kommer allt att bli bra.

Ändra valsystemet?

– Det finns en debatt. De så kallade punch-cards är ålderdomliga och borde avskaffas och sedan är det en debatt om elektorssystemet, att det ska reformeras så att det bättre avspeglar valresultatet.

Är vanliga människor trötta på det utdragna valet?

– Ja, många är väldigt trötta på det sedan finns det det vissa som har blivit väldigt intresserade av politik. Amerikanerna tycker inte att det här är en cirkus som vi gör. De förstår inte vår kritik av systemet, det har förtroende för det. Det handlar mer om att få få fram ett beslut.

När den nye presidenten utsetts - kommer folk att orka fira?

– Lite avslaget är det så det blir nog inga jättepartaj, . Det är klart att de som vinner kommer att slå på stora trumman men det blir inte samma sak som om det skulle avgjorts direkt.Gore får troligen en ”early retirement”, det lär väl ta ett tag innan han får någon ny uppgift. Förmodligen flyttar han väl ner till sin farm i Tennesse.

Annika Sohlander