Väntan i USA:s Högsta domstol tyder på djup splittring

NYHETER

NEW YORK

En nervös väntan vilade kring USA:s högsta domstol på tisdagen, där de nio domarna ska bestämma ödet för de två presidentkandidaterna.

Den plågsamt utdragna processen tyder på djup oenighet bland domarna.

Ett drygt dygn efter att domarna i Högsta domstolen under 90 minuter hade lyssnat till de båda kandidaterna George W Bushs och Al Gores advokater, väntade USA sent på tisdagskvällen svensk tid fortfarande på en dom från landets högsta rättsliga instans. På spel står inte bara presidentposten utan också domstolens eget anseende.

Vinst med liten marginal

Bestämmer HD att rösträkningen i Florida inte får fortsätta, så vinner texasguvernören Bush presidentvalet med en minimal marginal på 193 röster i den avgörande delstaten. Al Gores advokater har tidigare sagt att valet i så fall är avgjort och att Gore ger upp om Högsta domstolen stoppar omräkningen.

Men domstolen kan också kräva att granskningen av omkring 60 000 tveksamma valsedlar ska fortsätta i vissa valdistrikt i Florida, vilket tros gynna vicepresidenten Gore. Domarna kan också säga att frågan inte är av federal karaktär och därmed skicka tillbaka tvisten ''Bush mot Gore'' till Floridas domstolar.

Men i det bittra politiska klimatet har skyttegravarna grävts djupa. Samtliga som gett sig in i den dramatiska och stundtals absurda utvecklingen efter valnatten för fem veckor sedan har dragits ned till en pinsam partipolitisk nivå.

Enighet utåt

Högsta domstolen ska traditionellt stå över det politiska käbblet och istället värna om den amerikanska författningen. Därför ville de två kvinnorna och sju männen i domstolen åtminstone verka eniga utåt.

De flesta bedömare förvånades dock över att ärendet drog ut på tiden, då tisdagen egentligen var den officiella dagen då Florida måste utse de elektorer som ska välja nästa president 18 december. Tidspressen har plötsligt blivit en akut faktor i valet av näste president.

Högsta domstolens beslut väntas förstås avgöra utvecklingen. Men den politiska cirkusen pågick samtidigt i tre maneger, där både kongressen och delstaten Floridas högsta domstol deltog.

Kuppartad omröstning

Efter en flera timmar lång och hetsig debatt i Floridas representanthus genomförde den republikanska majoriteten på kvällen svensk tid en kuppartad omröstning där Bush tilldelades delstatens 25 elektorsröster. Frågan kommer att tas upp i delstatens senat på onsdagen. Den partipolitiskt styrda utnämningen var ytterligare ett bakslag för Al Gore, om än inte särskilt svårt i skuggan av dramatiken i Washington.

Floridas HD avslog två civila överklaganden om att det förekommit fusk när republikanska funktionärer hjälpte till att fylla i informationen åt väljare som poströstade. Domstolen konstaterade att felaktigheter begåtts, men att det inte räckte för att ogiltigförklara de 25 000 poströster som ifrågasatts.

Grim Berglund/TT ( )