Elitidrottare misstänks

18-åring begärd häktad för mordet på skinnhuvudet

NYHETER

Den 18-åring som i dag häktades för mordet på ett skinnhuvud i Salem är elitidrottsman. Ynglingen har varit med i landslaget i en lagsport och deltagit i VM.

- Han fick problem efter föräldrarnas skilsmässa, säger en vän.

Den häktade medger att han varit på platsen och huggit den mördade.

Foto: SOFIA EKSTRÖM
Några dagar efter mordet på ett skinnhuvud i Salem söder om Stockholm är platsen full med blommor och ljus. Marika Haldosén och Petra Arneson besöker platsen där 17-åringen misshandlades till döds i lördags natt.

18-åringen häktades under onsdagseftermiddagen av Huddinge tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord på en 17-åring i Salem söder om Stockholm i lördags.

Åtal ska vara väckt senaste den 27 december.

Rubriceringen av brottet visar att kammaråklagare Anne-Marie Bergström anser att gärningsmännen var ute efter att mörda skinnhuvudet - och att 18-åringen var mycket aktiv.

Den häktade medger att han varit på platsen och att han huggit den mördade.

- Han erkänner att hans kniv vid ett tillfälle träffat den döde. Men han nekar till att han hade uppsåt att döda, säger Per Durling, 18-åringens advokat till TT.

Beskrivs som en trevlig pojke

Enligt en person med insyn i utredningen har vittnen pekat ut 18-åringen som den som var mest pådrivande, dessutom ska ynglingen ha gjort "vissa medgivanden".

Polisen fruktade hämndaktioner mot den misstänkte när häktningsförhandlingen i dag hölls av säkerhetsskäl i häktet i Huddinge.

18-åringen, som bor i Salem, anhölls i sin frånvaro i måndags och greps i sitt hem. Efter ett långt förhör med honom i går beslöt åklagaren att begära honom häktad. Personer som känner honom beskriver honom som en trevlig och lågmäld pojke som aldrig haft problem med rättvisan tidigare.

Ynglingen är född och uppvuxen i Sverige och var fram till nyligen elitidrottsman. Han har varit mycket framgångsrik i en lagidrott, togs ut i landslaget och deltog i VM.

Men efter föräldrarnas skilsmässa för ett par år sedan förändrades han, säger en kompis.

- Han la av med sporten och hoppade av gymnasiet, säger vännen.

Fick ett jobb för några veckor sedan

Ynglingen, som flyttade med sin pappa till en annan del av Salem, satt mest hemma och pysslade med datorer.

Han började en ny gymnasielinje, var bäst i klassen på några prov, men slutade snart igen. Fick för bara några veckor sedan jobb på en hamburgerbar. En person berättar att 18-åringen var skötsam, att han sällan drev omkring med andra ungdomar. Alkohol rörde han över huvud taget aldrig.

- Det här känns overkligt. Han är så oerhört snäll och omtänksam, säger kompisen.

Polisen tror att flera ungdomar i det 15 personer stora gänget som gav sig på 17-åringen deltog i mordet. Utredningen kommer växa och det är troligt att fler grips. Men 18-åringen som greps i söndags har släppts. Misstankarna är inte tillräckligt starka för att hålla honom kvar hos polisen, även om han finns kvar i utredningen.

Oisin Cantwell, Annika Sohlander