God jul, bilister – nu sjunker bensinpriset

NYHETER

Bensinpriset under nio kronor lagom till jul.

Det är dagens glada besked till Sveriges alla bilister.

Och redan nu går det att tanka för 8:92 på automatstationerna.

Foto: JONAS BILBERG
Thomas Lidin, 30, tycker att det är bra att bensinpriset sänks inför julen. Många kommer att åka långt, och varje krona man kan spara i bensinpengar är välkommen. Själv tankar han sin bil för att köra hem till Göteborg.

kr -T? sänks i dag med 10 öre litern till 9:09 kronor.

Därmed har priset gått ned med 82 öre de senaste tre veckorna. Som mest har bensinen kostat 10:24, den 27 juni och 25 oktober.

Under 9 kronor

- Om utvecklingen står sig kan bensinpriset mycket väl krypa under 9 kronor till jul även på bemannade servicestationer, säger Göran Lindblå, arbetande styrelseordförande på OK-Q8.

På bolagens automatstationer sänks bensinen med ytterligare 17 öre till 8:92. Absolut billigast är det hos de så kallade lågprismackarna - Jet, din-X, QStar plus några till. Där kostar bensinen från och med i dag 8:84.

Det är fortsatt fallande världsmarknadspriser och den allt lägre dollarkursen som lett till prissänkningen.

- Råoljepriset har fallit från 33 dollar i månadsskiftet november/december till 27:50 dollar i måndags. Bensinpriset har också fortsatt att sjunka rejält på Rotterdammarknaden.

Vädret kan avgöra

Enligt Göran Lindblå finns förutsättningar för att både villaolje- och bensinpriset fortsätter nedåt. Men blir det rejält kallt i Nordamerika och i Europa i vinter kommer priserna att stiga igen.

Beskedet om billigare bensin glädjer förstås bilisterna.

- Det är bra att bensinpriset äntligen är på väg neråt. Men det är fortfarande en bra bit kvar till "normal" nivå, som är någonstans mellan 8:30-8:40 kronor litern, säger Tomas Nilson, på Motormännens riksförbund.

Han varnar också för att situationen snabbt kan ändras.

- Vi har tidigare sett prisnedgångar tvärt brytas och ersättas av nya höjningar, säger Tomas Nilson.

Priset på dieseln gick redan i måndags ner till 8:85 kr/l.

9 skäl till sänkt pris på bensin

Det kan få priset att gå upp igen

Sven-Anders Eriksson