Nazist får gå kvar i skolan – rektorn slutar

NYHETER

SKARA

Kommunen som avstängde en 18-årig nazist från skolan får bakläxa av länsrätten - det var fel.

Nu säger rektorn upp sig.

- Det handlar om principer, säger rektor Hans Mårtensson.

Foto: THOMAS JOHANSSON
Rektor Hans Mårtensson och hans kolleger gick i ett fackeltåg i protest mot länsrättens dom. Rektorn har stängt av en 18-årig nazist från skolan. Men länsrätten menar att eleven ska gå kvar - yttrandefriheten ger alla rätt att sprida åsikter.

Hans 120 kolleger gick i går i ett fackeltåg till stöd för honom. Han har ett massivt stöd av alla kolleger och eniga politiker har beslutat att överklaga till kammarrätten.

Länsrätten menar att yttrandefriheten ger alla rätt att sprida åsikter. Skollagen säger att skolan ska agera mot mobbning och rasism.

- Lagarna krockar, säger Hans Mårtensson och hans kolleger.

Länsrätten menar också att det inte finns bevis för att 18-åringen är skyldig till att ha spridit propaganda. Men skolan vill inte att elever vittnar.

Fått flera hatbrev

- Jag vet vad konsekvenserna blir, säger Hans Mårtensson.

Han har själv fått flera hatbrev, senast i måndags: "Vi nationalsocialister förväntar oss att /.../ landsförrädare som du också tar sej av daga samt hela din äckliga familj".

- Vad i vårt samhälle skapar människor med så total brist på empati?

Han säger att han är säker på att hatbreven inte kommer från ungdomar i Skara, och han talar med ömhet om sina elever.

- För oss är alla elever av kött och blod. Även 18-åringen som stängdes av är en elev som jag tycker om, som har många goda sidor. Men han har ett rasistiskt beteende som jag inte tycker om.

Det lär ta tid innan fallet kommer upp i kammarrätten.

"Ska bli kul att börja igen"

18-åringen lär börja skolan till våren. I söndags skrev han till skolchefen: "Jag ville bara tala om att det ska bli kul att börja på skolan igen och att jag kommer att sköta mig (precis som jag gjort förut)/.../ nu får det vara slut på hyckleriet och visa att du liksom många andra hade fel och att jag hade rätt..."

Vad Hans Mårtensson ska göra nu är oklart, politikerna väntar med att behandla hans avskedsansökan till efter helgerna.

Skolministern har tillsatt en kommitté som ska se över skollagen och Hans Mårtensson hoppas att skolan får bättre möjligheter att sätta gränser, när lagen ändras.

- Jag skulle vilja att kommittén åker ut i landet, lyssnar på elever, föräldrar och skolfolk, säger han.

Avstängd till 2002

Lena Olsson