E-julkorten allt populärare

NYHETER

Var sjätte person skickar i år sina julhälsningar via nätet istället för traditionella julkort med posten.

Det visar en snabbfråga Aftonbladets nättidning gjort med sina läsare.

Frågan vi ställde var enkel: Skickar du e-kort istället för julkort?

Att hela 16-17 procent väljer att svara "ja" på den frågan är lite sensationellt och går stick i stäv med hur Posten tror det kommer att bli.

I fjol skickade vi svenskar 56 miljoner julkort på traditionellt vis, alltså tomteprydda frimärksförsedda önskningar om en god jul och ett gott nytt år.

Det är i genomsnitt 20 julkort per hushåll.

Den siffran väntas, enligt Posten, inte sjunka nämnvärt den här julen - trots den ökade konkurrensen från de elektroniska julkorten med dansande jultomtar.

Fler e-julkort

Förra året hade bara drygt en av tio som skickade färre julkort då än året innan låtit e-posten ersätta snigelposten, enligt en Sifo-undersökning som gjordes i fjol.

Får vi tro er läsare blir det alltså betydligt fler som den här julen tar steget över till den nya sättet att skicka julhälsningar.

Fast runt 35 procent väljer den svenska modellen av kompromiss; att skicka både och.

Siffrorna får dock tas med en nypa salt eftersom samtliga av de tillfrågade i vår undersökning har tillgång till en dator och alltså inte är representativa för befolkningen i sin helhet.

Sista minuten

Senast den 17 december ska de traditionella julkorten ligga i Postens röda brevlådor för att du ska vara säker på att de kommer fram till dopparedagen.

För den som är ute i sista minuten gäller den 21 december med ordinarie post i gula och blå brevlådor.

Väljer du nätet framför Posten räcker det med, tja att gå upp några minuter tidigare på julaftons morgon och klicka en stund med musen till din dator.

I det fallet har e-julhälsningen faktiskt ett försprång.

I år tror 15 procent av svenskarna att de kommer att köpa julklappar på internet, enligt en undersökning som New Media Research gjort.

Det blir i så fall dubbelt så många som i fjol.

Claes Salomonsson