Var försiktig med de mjuka paketen

KO: Var fjärde mjukisdjur är farliga för barn

NYHETER

Se upp fär de mjuka paketen i jul.

Var fjärde nalle och mjukdjur som säljs till jul är farliga för barn.

Det visar en undersökning som Konsumentverket, KO, gjort.

Foto: KONSUMENTVERKET
Några av de testade mjukdjuren med risk för kvävning, strypning eller brännskador: Gul nalle, brinner för fort. Pilotnalle, knappar lossnade och för långa bandöglor. Brun nalle, alla knappar lossnade. Hund, kaggen lossnade. Gris med kläder, ögon och knappar lossnade. Petra ren, bjällra lossnade.

Konsumentverket har testat 72 mjuka djur.

Och resultatet är skrämmande.

En fjärdedel av de nallar och mjukdjur som ingick i undersökningen var farliga att leka med för små barn, trots att vissa var CE-märkta.

”Det är oacceptabelt”

Det var ögon som lossnade, men också knappar eller andra smådelar som om barnen stoppar dem i munnen kan medföra kvävning.

- Det är oacceptabelt att att var fjärde mjukdjur som vi testat inte håller måttet, säger Karin Lindell, generaldirektör på Konsumentverket, i en kommentar.

Och tillägger:

- Vi har haft svenska regler för mjuka djur sedan 70-talet och har nu en lag om leksakernmas säkerhet som är gemensam för alla EU-länder.

- Det är förvånande att säkerhetstänkandet är så dåligt.

Kritiken gäller såväl säljare som importörer som KO menar förlitar sig för mycket på CE-märket och inte kollar leksakerna själva.

- Vi har nu uppmanat leverantörerna att återkalla de farliga leksakerna från handeln och bett leverantörerna redovisa hur de ska återkallas från köparna.

Konsumentverket råd till de som köper mjuka leksaker till små barn är:

Köp inte "billigt skräp". Välkända märkesvaror i fackhandeln är oftast bättre.

Mjuka djur och dockor ska inte ha några delar som går att ta loss, Kolla ögon, nosar, knappar mm. Det ska heller inte finnas dåliga sömmar som kan gå upp kring fyllningar med till exempel plastpellets. Provdra lite själv. Mellan benen brukar vara den svagaste punkten.

Klipp bort alla plasttags, plasttrådar till prislappar m.m. Små saker som kan lossna och hamna i munnen kan vara en risk.

Inte för långa snoddar

Bollar och hel- eller halvklotformade saker skall helst vara mer än 46 mm i diameter.

Snören och snoddar på leksaker, barnsäng och barnvagn får inte vara mer än 22 cm. Det gäller även småbarnsleksaker med öglor, knoppar etc som kan bilda en snara.

Ta bort barnsängsleksaken när barnet börja resa sig på händer och knän vid ungefär sex månaders ålder, barn har blivit hängande över leksaken med risk för strypning.

Släng alla plastpåsar omedelbart och alla trasiga leksaker.

18 mjuka djur fick grava anmärkningar i Konsumentverkets test:

Här är hela listan:

Claes Salomonsson