Gore ber att omräkningen ska upphöra

NYHETER

NEW YORK

I dag bad Al Gore sin valkommitté att avsluta omräkningen av rösterna.

Det betyder i princip att han ger upp försöken att bli USA:s 43:e president:

– Ja, visst ger han upp. Han har hela tiden hävdat att rösterna ska räknas om, det har varit hans sista hopp, säger Aftonbladet Wolfgang Hansson.

En demokratisk partifunktionär meddelade att vicepresident Gore sannolikt håller sitt tal mellan klockan 20 och 21 lokal tid på onsdagen (mellan 2 och 3 svensk tid natten till torsdagen)

Vicepresident Al Gore har bett valkommissionen i Florida att upphöra med omräkningen av röster. Uttalandet tyder på att Al Gore gett upp kampen om presidentposten. Gore sade i ett faxmeddelande att han tänker tala till nationen senare på onsdagen.

– Nu ger han upp försöken att bli vald till president. Han har hela tiden hävdat att rösterna ska rälknas om, det har varit hans sista hopp, säger Wolfgang Hansson, på plats i USA.

Vad säger han i kvällens tal?

– alla förväntar sig att han ska försöka hela de sår som hela den här processen har orsakat i det amerikanska samhållet.

Att han inte ska gnälla över domslutet utan i stället blicka framåt och ge Bush sitt stöd.

Kommer han att klara det?

– Jag tror att han klarar av det. Han har hela tiden varit väldigt lågmäld i sina reflektioner och inte attackerat Bush.

Borde han gett sig tidigare?

– Svårt att säga. Det man däremot borde gjort innan man satte igång att räkna rösterna för hand är att enas om en gemensam måttstock. Nu har allt bara rullat på.

Annika Sohlander, TT ( )

ARTIKELN HANDLAR OM