Robyns möte med Afrika

”De lever med sån stolthet”

NYHETER

Barn som svälter, barn som är hivsmittade, barn som inte får gå i skola och barn som tvingas till prostitution.

Första mötet med Afrika blev omtumlande för artisten och Unicef-ambassadören Robyn.

- Men där fanns också sånt som är positivt. Det finns en otrolig livskraft och glädje hos dessa människor, säger hon.

Foto: ALEX STREHL
”Det här är en gata i slumomårdet Kibera utanför Nairobi. Här bor massor av människor på en minimal yta”.

I måndags kom Robin Carlsson hem till Sverige igen efter tio dagar i Kenya och Tanzania.

Det var hennes första resa som Unicef-ambassadör och hon har svårt att kortfattat beskriva sina intryck och känslor så här snabbt.

- Jag håller fortfarande på att smälta allting. Så många upplevelser, så många platser, så många människor och så många livsöden.

Robyn säger att många av de barn och ungdomar hon träffade lever på ett sätt som vi i Sverige aldrig ens kan föreställa oss.

- En varaktig torka som gjort att skörden förstörts. Svält. Inga jobb, nästan hälften av barnen saknar skola och många är hivsmittade.

- Dessutom är det många barn som utnyttjas både sexuellt och som arbetskraft. Ja, ibland fattar jag inte hur de orkar och över huvud taget överlever.

Fortsätter kämpa

Men mitt i eländet såg Robyn också något som inspirerade.

- Ja, bilden av den energi och kraft dessa människor utstrålar. De lever med sån stolthet och fortsätter kämpa. Det var skithäftigt att se.

Hur hanterade du allt du såg?

- Jag tror det är viktigt att inte ha dåligt samvete eller tycka synd om dem. Utan istället möta dessa människor med respekt och tacksamhet.

Något speciellt minne som sitter kvar på näthinnan?

- Svårt att välja, men kanske då vi kom till ett ungdomscenter utanför Dar Es Saalam i Tanzania med gatubarn.

- Under två timmar bjöd de på en uppvisning där de dansade och sjöng om sina livsöden. Det var jobbiga och roliga saker, skratt och gråt om vartannat.

- Det var fantastiskt och en mycket stark upplevelse.

Personlig bild

Att svenska Robyn är en internationell popstjärna var okänt för de flesta. När barnen fick höra det blev de förstås nyfikna och tyckte det var spännande.

- Jag försökte inte vara popstjärna, utan ville möta dem på riktigt. Jag ville prata med dem, fråga om deras historia och lära mig mera om den som individer.

- Även för mig som människa var det viktigt att få en annan och mera personlig bild av dessa människor.

Vad kan du som artist och inte minst Unicef-ambassadör göra för Afrikas barn?

- Jag kan sprida informationen. Berätta om hur de lever på ett förhoppningsvis nytt sätt som når ungdomar som inte längre blir berörda av bilderna på svältande barn.

- Men som ändå är engagerade, vill hjälpa men inte riktigt vet hur de ska göra.

Vad kan de göra?

- Vad som helst. Självklart kan de stödja Unicef med mera pengar, skicka ner kläder eller något så enkelt som pennor som är en bristvara för dem.

Fler resor

- Men man kan också göra ett medvetet val i sin vardag. Bli en bättre människa, öka medvetenheten och vara mera närvarande.

- Det handlar alltså inte bara om pengar och resurser, utan också ett ansvarstagande. Där har alla vi unga en viktig funktion att fylla.

Blir det fler resor som Unicef-ambassadör?

- Ja, men inte den närmaste tiden. Nu måste jag smälta den här resan och använda det jag lärt mig i olika kampanjer och annat.

- Sedan ska jag också börja med min nya platta efter jul. Men fler resor blir det garanterat. Det här är viktigt för mig.

Claes Salomonsson