Bush gör sig redo för Vita huset

NYHETER

NEW YORK

Texasguvernören George W Bush satte på onsdagen full fart på förberedelserna inför rollen som USA:s 43:e president.

Det ansågs då vara klart att republikanerna och familjen Bush efter åtta år återtar makten i Vita huset.

Men den bittra politiska striden kan få ödesdigra konsekvenser för president Bush.

Bush och hans kampanjstab höll en låg profil på onsdagen för att låta vicepresidenten Al Gore lämna kampen om presidentposten på ett värdigt vis.

Valet ansågs vara över efter 36 dramatiska dagar, och ett historiskt kapitel i USA:s politiska historia var avslutat. Men ett nytt, och lika komplicerat, kapitel påbörjades då George Bush den yngre får en mardrömsstart på sina fyra år som president. Det kan bli politiskt mycket bittra och blodiga år.

Texasguvernören vill söka samförstånd och samarbete över partigränserna ''för att ena nationen''. Men den djupa och inflammerade splittringen mellan USA:s två stora partier, som nådde ända upp i Högsta domstolens partipolitiska dom, lär vara svår att överbrygga.

Cheney avgör

Republikanerna har en knapp majoritet i USA:s representanthus. Den mäktiga senaten är delad exakt på mitten med 50 demokratiska ledamöter och 50 republikanska. Därmed får vicepresidenten Dick Cheney den avgörande rösten.

Bitterheten och polariseringen i Washington och resten av landet kan kringskära Bush redan från hans första dag som president och bedömare befarar att hans presidentperiod kan bli närmast lamslagen.

USA:s nästa administration satte dock på onsdagen högsta fart för att ta över Vita huset den 20 januari, och kontakterna med president Bill Clintons medarbetare inleddes omedelbart.

Guvernör Bush stannade kvar i Texashuvudstaden Austin, medan den blivande vicepresident Cheney och andra medarbetare skötte arbetet i Washington. Bush har valt en låg profil under de fem veckor som den bittra politiska och rättsliga striden pågått om valutgången efter den dramatiska valnatten. Bush har i stort sett inte svarat på frågor, medan hans närmaste medarbetare som Cheney och förre utrikesministern James Baker har hållit i de verkliga tyglarna.

Satsar på visioner

De fem veckorna har visat att Bush även i Vita huset troligen väljer en roll, där han inte ger sig in i småfrågor utan istället söker en mer visionär attityd.

Flera namn har redan nämnts i Bushs blivande regering, där den förre överbefälhavaren Colin Powell nämnts som favorit att bli utrikesminister. Bushlägret har också antytt att man vill sträcka ut en välkomnande hand till demokratiska representanter i regeringen. Frågan är om någon demokrat är beredd att riskera sin egen politiska framtid för en försoning.

Kanske minns också Bush sitt tal i den insnöade delstaten New Hampshire tidigt i våras, när han förlorade oväntat men stort mot ärkerivalen John McCain i det första primärvalet.

- Det här var bara en bula i vägen. Vi kommer att ta oss hela vägen till Vita huset.

Nästan ett år och otaliga vägbulor senare har Bush kommit fram. Men nu står han inför en ny färdväg som också den lär kantas av djupa gropar.

Grim Berglund/TT ( )