Utslaget X2000 stannade i ödemarken

NYHETER

GÖTEBORG

Plötsligt revs kontaktledningarna till X 2000-tåget ned. En ljusbåge utlöstes, sedan blev allt tyst. Och mörkt.

De närmare 300 passagerarna från Stockholm till Göteborg satt inlåsta i tågvagnarna mitt ute i skogen i trakterna av Finnerödja i Västergötland.

Stoppet drabbade passagerarna på tåget som skulle ha nått Göteborg klockan 19.17 på onsdagen. Först vid halvtio-tiden på kvällen hade samtliga resenärer evakuerats till ett annat tåg. De kunde då fortsätta sin närmare fyra timmar försenade resa.

Uppenbarligen fungerade inte den reservkraft som ska ersätta huvudströmmen om ledningarna bryts och som ska hålla igång ventilationssystemen. Luften började ta slut i vagnarna.

Ljus i en vagn

- Jag har suttit i mörker i snart två och en halv timme nu. Ljuset fungerar endast i en vagn. Men fläktarna fungerar ju inte, berättade en instängd passagerare för TT vid halvnio-tiden .

Själv led hon av astma och tvingades söka sig bak i tåget för att hitta ett fönster i loket där som kunde öppnas. Fönstren på X 2000 kan av säkerhetsskäl inte öppnas.

Hon berättade att många passagerare satt medtagna i vagnarna.

Ralf Forsberg på SJ:s pressjour bekräftade att strömmen i reservbatterierna inte räckte länge.

- Det blir mörkt efter ett tag och även ventilationen mattas av. Och tåget står ju inte precis på en plats där man får hjälp av belysning utifrån, sade Forsberg till TT.

Han sade sig inte hört att det skulle rått någon panikstämning ombord.

- Men osvuret är bäst.

Stängda dörrar

Dörrarna öppnades heller inte för att släppa in luft.

- Man öppnar inte dem av säkerhetsskäl när det ligger en kontaktledning där ute med 16 000 volt. Det vore att riskera folks liv om de tog sig ut. Dörrarna öppnas inte förrän vi vet att strömmen är bruten, sade Forsberg.

Efter någon timme kunde dörrarna öppnas.

Vid niotiden var det andra spåret bredvid det havererade X 2000 farbart igen. Ett evakueringståg skickades till de strandsatta passagerarna.

Banverket räknade med att trafiken skulle vara i gång igen på bägge spåren under torsdagen.

Bertil Åkesson/TT ( )