Perssons seger blev ett fiasko

Svenska undantaget för politikerna i EU finns inte med i det nya fördraget

NYHETER

Göran Persson drabbas av ytterligare bakslag i Nice-förhandlingarna.

Det utlovade svenska undantaget saknas i fördraget.

Skattefrågan för EU-parlamentarikerna är därmed olöst.

Foto: REUTERS
Efter den rekordlånga EU-konferensen kunde Persson som enda svenska framgång presentera ett undantag för beskattningen av de svenska EU-parlamentarikerna. Men i det färdiga fördraget finns det inte ens med.

Tidigt på måndagsmorgonen inledde statsminister Göran Persson sin presskonferens i Nice.

Från svensk sida var innehållet magert. Sveriges prestigefråga att få lika många röster i ministerrådet som Portugal och Belgien hade misslyckats.

I stället lyfte statsministern fram punkten där Sverige faktiskt nått framgång.

Göran Persson meddelade att det nu var klart att svenska parlamentsledamöter, liksom kollegor från Finland, Danmark och Storbritannien inte ska betala den lägre EU-skatten utan i stället beskattas i sina hemländer.

Frågan om förhandling

Men sanningen är att frågan fortfarande är olöst. I går presenterades den första franska versionen av fördraget som visar att beskattningen av parlamentarikerna är en förhandlingsfråga precis som den varit under de senaste åren.

Det finns inget som tyder på att de fyra länderna som förordar nationell skatt är undantagna regeln.

- Vi blev mycket förvirrade, det verkar fortfarande vara oklart hur vi ska beskattas, säger Cecilia Malmström, EU-parlamentariker (fp).

Efter ett par timmar lyckas informationschef Jan Ström på statsrådsberedningen reda någorlunda klarhet i saken.

- Det som rapporterades från Nice stämmer inte. Det finns inget undantag för Sverige. Däremot krävs det i slutändan enhällighet i skattefrågor, säger Jan Ström.

Den svenska framgången var mindre än vad som tidigare framhållits och riksdagsledamot Arne Kjörnsberg (s) är förvånad och besviken.

Kompromissat om lönenivån

- Vi har kompromissat om lönenivån för parlamentarikerna som vi egentligen tycker är för hög, men det bygger ju på att undantaget finns med. Var parlamentarikerna betalar skatt är en viktig principfråga för oss och jag förutsätter att Göran Persson kommer att gå vidare med det här, säger Arne Kjörnsberg.

Innan svenska experter hunnit gå igenom den snåriga fördragstexten vill varken Göran Persson eller utrikesminister Anna Lindh kommentera frågan.

Men enligt statssekreterare Lars Danielsson har det aldrig varit aktuellt med något undantag för Sverige.

Däremot har Sverige, liksom alla länder, möjlighet att förhandla eftersom skattefrågor fortfarande kräver att alla länder är överens i ministerrådet.

I februari återvänder representanter från varje land till Nice för att godkänna fördraget.

Jessica Ritzén