Nu försvinner ramsan om vår neutralitet

NYHETER

Sverige har inte varit neutralt på åtminstone sex år.

Men först i vår ska detta faktum erkännas. I skrift.

Foto: AP
natobomb Nato bombade i Jugoslavien. Sverige deltog inte i beslutet men ställde sig bakom ett uttalande om att allt var Milosevics fel. Inte särskilt neutralt, tycker Aftonbladets Lena Mellin.

I över fyrtio år rabblade statsministern den säkerhetspolitiska doktrinen när riksdagen öppnade.

- Sveriges neutralitetspolitik innebär alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig.

För åtta år sedan ändrades ramsan. Neutraliteten snävades in och gällde bara vid krig i närheten av den svenska gränsen.

- Sveriges militära alliansfrihet, syftande till att vårt land ska kunna vara neutralt i händelse av krig i vårt närområde, består.

I går, när riksdagen debatterade neutraliteten, meddelade utrikesminister Anna Lindh att regeringen i vår kommer att bjuda in riksdagens övriga partier till överläggningar om en ny formulering.

Bättre sent än aldrig. Berlinmuren föll för elva år sedan och Warszawapakten med den. På nyårsdagen har Sverige varit med i EU i sex år. Ingen kan med bästa vilja i världen säga att världen ens liknar den som fanns då neutralitetsramsorna formulerades.

EU står just i begrepp att bygga upp en styrka på 60 000 personer. Den ska på två månaders varsel kunna rycka ut till krishärdar för att förhindra att konflikterna trappas upp ytterligare.

Sverige deltar militärt

Sverige kommer att delta i denna styrka. Det svenska engagemanget kommer att vara både civilt och militärt.

I det läget är det omöjligt att hävda att landet är neutralt. Det kan till och med bli svårt att kalla det alliansfritt.

Nato är uteslutet

I en mycket formell mening står Sverige visserligen fortfarande utanför militära allianser. Medlemskap i organisationer som kräver försvarsgarantier, assistans vid anfall, betraktas som uteslutna. Ingen, utom folkpartiet, hävdar på allvar att Sverige borde gå med i Nato.

För snart två år sedan startade Nato krig i Europa. Bomberna föll över Jugoslavien. Ibland på rätt ställe, ibland på fel. Sverige deltog givetvis inte i beslutet.

Men på EU-toppmötet i Berlin, som pågick när bombmattorna började rullas ut, ställde Anna Lindh och statsminister Göran Persson sig bakom ett skarpt formulerat uttalande om att allt var president Milosevics fel.

Det kändes inte särskilt neutralt. Knappt ens alliansfritt. Nu ska detta erkännas även i skrift.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM