– Det är dags för mig att gå

Gore önskade Bush lycka till i tv-tal i morse

NYHETER

NEW YORK

Al Gore har ett ansträngt leende på läpparna när han kliver in i ceremonirummet i Eisenhowerbyggnaden.

Han knäpper händerna vid talarstolen och börjar med ett skämt.

- Alldeles innan jag kom in här ringde jag Bush och gratulerade honom. Den här gången lovade jag att inte ringa honom en gång till.

Foto: REUTERS
Al Gore gav upp kampen om presidentposten i morse. Gore accepterade Högsta domstolen beslut även om han inte delar deras uppfattning. "Jag är besviken men besvikelsen måste vika för kärleken till vårt land", sade han i ett tv-tal i morse. Samtidigt gratulerade han George W Bush till segern. I bakgrunden såg Gores och Liebermanns familjer på.

Stunden är oerhört bitter för Al Gore även om han gör allt för att dölja det. Ända sedan barnsben har han uppfostrats för att en gång bli USA:s president.

Ända sedan valdagen har han varit så nära. Men några hundra röster skiljde honom till slut från jobbet som världens mäktigaste man.

Ändå försöker han vara tapper och uppnå ett värdigt slut. Det är hans chans att bli nominerad som partiets kandidat till presidentvalet om fyra år.

"Jag accepterar domen"

Därför var det ett generöst tal han i natt höll till det amerikanska folket på bästa sändningstid, även om han bet ifrån på en punkt:

- Jag delar absolut inte Högsta domstolens uppfattning, men jag accepterar den.

Gore håller inget traditionellt förlorartal. Men han använder ordet "concede" - förlora - som alla väntande på.

- Jag gratulerar George Bush till att bli landets 43:e president.

Gore balanserar på en vass egg. Han ville under inga omständigheter lägga sig på rygg - samtidigt får han inte framstå som en sur och dålig förlorare. Han tittar hela tiden rakt in i kameran.

- Jag är besviken, sa Gore men besvikelsen måste vika för kärleken till vårt land. Vi kämpar hårt under striden men när slaget är över så sluter vi leden. Det som enar oss är större än det som delar oss. Vi ställer landet före partiet. Vi står bakom vår president.

Sträckte ut en hand till Bush

Gore sträckte ut mer än en hand till George W Bush.

- Jag står personligen till hans förfogande, sa Gore. De har sagt att det som hänt de senaste 36 dagarna kommer att skada presidentens legitimitet.

- Jag tror inte att det behöver bli stå. Jag står bakom Bush som landets näste president. Jag tror vi alla gör det.

Gore ångrade bara en sak:

- Att jag inte fick stanna och kämpa för det amerikanska folket de närmaste fyra åren.

Han sa att han inte visste mycket om sin framtid.

- Jag ska ha semester. Sen åker jag till Tennessee för att laga en del staket, både bildligt och bokstavligt.

Sista halmstrået för Gore

Ett halmstrå återstår för Gore.

När elektorerna samlas den 18 december räcker det om tre av 538 byter sida och röstar på Gore istället, för att han ändå ska bli president.

Många anser att Al Gore från början borde ha begärt handräkning av rösterna i alla Floridas 67 distrikt istället för bara dem där hans stöd var som starkast.

Gore tittar en sista gång in i kameran, ler och säger:

- Det är dags för mig att gå. Tack och god natt. Gud välsigne USA.

Wolfgang Hansson