Poliser misstänks för övergrepp på 14-åring

Pojken blev svårt biten av polishund

NYHETER

Poliser i Stockholm misstänks för övergrepp mot en 14-årig pojke i Stockholm. Pojken blev bland annat svårt biten av en polishund.

Förundersökning är inledd.

– Jag kan bekräfta att misstankarna riktar sig mot poliser, säger Stefan Lind, kammaråklagare, till Aftonbladets nätupplaga.

Den 14-årige pojken lekte med smällare tillsammans med två kamrater på Järvafältet i Stockholm. De fick syn på en polisbil och började springa. Pojkarna trodde nämligen att polis larmats till platsen på grund av smällarna.

Plötsligt anföll en polishund den 14-åriga pojken.

Fick handfängsel

Han blev biten i armen, axeln, och benet.

Pojken, som låg på marken, fick handfängsel på sig.

En av poliserna ska också enligt polisanmälan, ha greppat 14-åringens hår och dragit hans huvud bakåt, och anklagat honom för bilstöld.

Polishunden bet pojken så svårt att han fick föras till Astrid Lindgrens barnsjukhus för vård.

I polisanmälan står också att en läkare fotograferat pojkens skador.

Enligt anmälan hotades 14-åringen med stryk på vägen till polisstationen. Han ska också ha fått höra nedsättande omdömen om sin invandrarbakgrund.

Misshandel och olaga hot

Polisens internutredning har fått in en promemoria från poliserna om att pojken blev biten av polishund. De har begärt in ett rättsläkarintyg från sjukhuset.

– Åklagaren har fattat beslut om förundersökning. Det är inget vi har möjlighet att bestämma själva, säger Birgitta Fröberg, på polisens internutredning.

Misstankarna mot poliserna gäller misshandel och olaga hot, alternativt tjänstefel.

– Förundersökning är precis inledd. Ingen är hörd, säger Stefan Lind, kammaråklagare.

Cina Rönn