Regeringen granskar Osmo Vallo-fallet

NYHETER

Regeringen har beslutat att granska brottsutredningen om Osmo Vallos död 1995. Till särskild utredare har regeringen utsett landshövdingen i Västmanland Mats Svegfors, tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet.

- Direktiven understryker ett kritiskt förhållningssätt, säger Svegfors, som tror att hans journalistiska bakgrund kan komma väl till pass.

Syftet med regeringens granskning uppges vara att dra slutsatser kring fallet Vallo så att ''eventuella felaktigheter som begåtts i utredningen inte skall upprepas''. Mats Svegfors ska också få utrymme att föreslå förändringar vad gäller regelverk, rutiner och samverkan mellan myndigheter.

- Jag tror att jag kommer att kunna tillföra ett medborgarperspektiv när jag tittar närmare på vad som har varit. Jag är ju inte en del av rättsapparaten, vilket kan vara ett problem i sådana här fall, säger Svegfors till TT.

Inga begränsningar

Han ser heller inga direkta begränsningar i regeringens direktiv, tvärtom.

- Men jag ska inte leda en ny polisutredning. Däremot hindrar inte uppdraget att jag granskar den gamla polisutredningen, det är ju själva kärnan i uppdraget, säger han.

Det har nu gått mer än fem år sedan Osmo Vallo greps av polisen den 30 maj 1995 i stadsdelen Kronoparken i Karlstad. Under gripandet fick Vallo andningssvårigheter. Poliserna som grep Vallo förde honom till sjukhus, livlös och bakbunden på golvet i polisbilen, men vid framkomsten var han död.

Poliserna fick dagsböter

1996 dömdes de två poliserna till dagsböter för vållande av kroppsskada. Men efter tre obduktioner kunde rättsläkare påvisa att Vallo dött av polisernas våld. Ändå åtalades ingen. Så sent som tidigare i år konstaterade riksåklagare Klas Bergenstrand att det inte gick att väcka åtal för Vallos död.

Under de många turerna i Vallo-fallet har flera myndigheter vid sidan av polisen fått utstå kritik för felaktigheter, bland andra Rättsmedicinalverket och Socialstyrelsens rättsliga råd.

Osmo Vallos mor har hela tiden kämpat för att få poliserna åtalade igen.

Regeringens granskning av Osmo Vallo-fallet ska vara klar senast den 31 december 2001.

TT ( )