Forskarna låter apor svälta ihjäl

Veterinär slår larm om djurplågeriet vid Uppsala universitet

NYHETER

Framtänderna har lossnat och munnen är ett öppet köttsår.

Apan är så svårt undernärd att hans liv inte går att rädda.

Allvarligt djurplågeri har avslöjats vid Uppsala universitets uppfödning av försöksdjur.

Den här apan var så svårt vanvårdad att man tvingades avliva den. En frisk marmosettapa är värd cirka 14 000 kronor. Den är stor som en ekorre. Sju, åtta apor bor i trånga fågelburar.

Veterinären Lars Lindblom slår larm om de svåra missförhållandena för aporna:

- Jag blev chockad när jag såg hur illa det var. Jag trodde att kontrollen i Sverige var så bra att sånt här inte kunde förekomma.

- Men jag tvingades ändra mig.

Matbristen var värst. I stället för näringsriktigt foder fick aporna välling och bröd och lite frukt, vilket ledde till att de blev så undernärda att de drabbades av bristsjukdomar.

- Några var i så dåligt skick att jag tvingades avliva dem, säger Lars Lindblom.

Muskelvävnaderna var förtvinade och flera av aporna hade skelettskador. Bristen på vitaminer gjorde att tänderna lossnade.

- Apor behöver vitaminer precis som människor. Man kan säga att de led av allvarlig skörbjugg.

Botemedel mot parkinson

Lars Lindblom arbetar med uppfödning av försöksdjur. Hans inställning är att medicinsk forskning måste få utföras på djur, men samtidigt anser han att det är viktigt att djurförsök följer hårda etiska regler.

- Det krävs öppenhet för att få trovärdighet, säger han. Enligt den nya djurskyddsutredningen så ska vi veterinärer därför också själva anmäla om vi upptäcker missförhållanden.

Det var när han hoppade in som vikarierande veterinär vid Uppsala universitets serviceenhet för försöksdjurshållning som Lars Lindblom upptäckte att aporna vanvårdades.

Aporna används i ett medicinskt forskningsprojekt som syftar till att finna botemedel mot Parkinsons sjukdom.

Lars Lindblom har nu slutat sin anställning. Han har anmält missförhållandena till Jordbruksverket och Uppsala kommun som nu ska ta ställning till om det ska bli en polisanmälan.

Djuren är i dåligt skick

Föreståndare för avdelningen för försöksdjur är professor Jaan Hau. Han är medveten om de allvarliga problem som uppdagats. Han berättar att man gjort många förbättringar sedan Lars Lindblom slutade.

Aporna har fått nya burar och bättre mat. Av de 50 apor som en gång fanns återstår 25.

- Men tyvärr är djuren fortfarande i dåligt skick, säger han. Nu har de drabbats av en sjukdom också. Klarar vi inte detta så måste vi avliva alla och det vore mycket olyckligt.

Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM