Tomten fixar en VIT jul...(kanske)

NYHETER

Låt inte hoppet om en vit jul fara. Redan i nästa vecka kommer kylan. Och därmed också på många håll ett efterlängtat snötäcke.

– Vi kan räkna med vinterlika temperaturer ända ner i södra Sverige framåt julhelgen, lovar meteorolog Birgitta von Kronhelm på SMHI.

Här intill bjuder vi på en riktigt trevlig julväderprognos.

Foto: BJÖRN LINDAHL
SNÖN FALLER- TILL JUL I alla fall om man får tro SMHI. Nästa vecka kommer kylan – och på många håll blir det en vit jul.

Den fuktdrypande hösten verkar äntligen sjunga på sista versen. Men innan ett mer hedervärt vinterväder inträder i hela landet ska ett par regnfronter passera.

Nu på söndag sker så smått omslaget, vinden kommer norrifrån och därmed också det högtryck som sedan parkerar över Sverige under julveckan.

– Den nederbörd som då faller blir i form av snö, kanske inte så mycket men ändå några välkomna flingor där det nu är barmark, säger Birgitta von Kronhelm.

Riktigt kallt med temperaturer ner mot -25 kan det bli i norra Norrland.

I övriga landet mera modest kyla som varierar från några minus längst i söder till -15 i södra Norrland. I norra Sverige är det alltså ingen risk för barmarksjul med tanke på det snötäcke som redan ligger.

En av fem jular har varit vita

Så här års är samma fråga alltid aktuell:

Visst var väl jularna vitare förr?

Haldo Vedin, meteorolog på SMHI, plockar fram statistik ända från 30-talet och punkterar all gammal nostalgi:

– Nej, inte om vi talar om södra Sverige, i Malmö har till exempel bara en av fem jular varit vit. I Göteborg en av tre. Från Jönköping och norrut har i snitt sex av tio jular ståtat med snö.

Statistiken för Norrland däremot visar på en hundra-procentig stabilitet vad gäller snötillgång så här års.

Nästan säkert en vit jul

Sedan slutet av 80-talet har vintrarna i stort sett varit ganska milda bortsett från några våldsamma yrvädersattacker, som den 17 november 1995 då stora delar av Småland lamslogs.

– Från 1988 och framåt har mildvädret oftast inträtt strax efter jul och nyårshelgen med dålig snötillgång ända från Värmland och söderut, säger Haldo Vedin.

Hur det ser ut på andra sidan nyår den här vintern är ännu oklart. Men det viktigaste vet vi: det nya seklets första jul blir nästan säkert som vi önskar. Vit.

Ebba von Essen