Kom ihåg att vara trist och aldrig le

Det är allvar som gäller när Sverige är ordförande i EU

NYHETER

Nu ska vi ha riktigt tråkigt i ett halvår.

Vara fruktansvärt allvarliga och aldrig le.

Det är tungt att vara ordförande i EU.

Foto: URBAN ANDERSSON
TUNGT JOBB Det finns inte plats för minsta fniss när man är ordförande i EU. Att det är hårt arbete som gäller framgick tydligt när Göran Persson presenterade arbetsprogrammet.

I går presenterade Göran Persson det arbetsprogram han hoppas få syssla med som ordförande för EU under nästa halvår.

En sak är klar. Att hantera klubban i den Europeiska unionen är ingen dans på rosor. Det är tungt, det är djupaste allvar och det går långsamt. I alla fall om man ska tro statsministern som till och med använde ord som "torftig" och "förkrympt politik" för att beskriva detaljdiskussionerna med de andra regeringscheferna.

Kom ihåg: Ha inte roligt

Enligt önskemål från regeringen ska alla bidra till att det svenska ordförandeskapet blir en succé.

En massa kommuner har blivit vänorter med kommuner i andra EU-länder. Juniorreportrar har engagerats för att skriva artiklar på nätet. Sakta sipprar EU ner till de svenska gräsrötterna.

Hoppas alla kommer ihåg att inte ha roligt. Det vore inte bara förödande för bilden av Sverige. Utan också för den allvarstyngda vision statsministern målade upp i riksdagen. Hårt arbete är det som gäller.

Koncentration på de tre e:na

Sverige vill koncentrera sig på det som på EU:s fikonspråk kallas "de tre e:na".

Det förutsätter dock att inga kriser inträffar, varken inom unionen eller utanför. I så fall är det på krishärdarna Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh tvingas lägga sina krafter.

Första e:t Står för det engelska ordet "enlargement" som betyder utvidgning. Tolv länder förhandlar om medlemskap och målet för Sverige är att förhandlingarna ska få sitt genombrott i vår.

Andra e:t Engelskans "employment" som står för sysselsättning.

Mer än 15 miljoner människor går fortfarande utan jobb i EU.

Till toppmötet i Stockholm i slutet av mars redovisas vad länderna gjort sedan förra året för att förbättra tillväxten och minska arbetslösheten.

Tredje e:t Också detta e kommer från engelskan, "environment" - miljö. Vid toppmötet i Göteborg i sommar ska en plan för långsiktigt hållbar utveckling antas av stats- och regeringscheferna.

Ingen plats för fniss

- Miljöfrågorna innehåller en djup moralisk dimension. Vi lånar jorden av våra barn och barnbarn, sade Göran Persson till riksdagsledamöterna.

Det är tungt att vara unionens ordförande.

Inte minsta plats för fniss.

Lena Mellin