Prodi: Nya reglerna är obegripliga

NYHETER

BRYSSEL

Bu för Nicefördraget! Ingen människa kan begripa vad där står!

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi är inte nådig i sin kritik av de nya regler som beslutades på det rekordlånga toppmötet

Foto: AP
Romano Prodi dömer ut toppmötet i Nice.

Prodi tror att resultat från de svenska toppmötena - Stockholm i mars och Göteborg i juni - inte kan bli annat än bättre än det i Nice.

- Det svenska EU-ordförandeskapet är mycket viktigt. Det handlar om att få skruvarna och muttrarna på plats så att EU fungerar bättre, säger Prodi.

Svårare ta beslut

Nicereformerna, som ska göra det möjligt för nya länder att bli medlemmar i EU, är krångliga. Dessutom kommer det blir svårare att fatta beslut eftersom det blir svårare att bilda majoritet. Men reformerna räcker trots allt för utvidgningen. Därför tycker Prodi att parlamenten ska godkänna fördraget.

Annat blir det på Göteborgstoppmötet i juni. Då ska EU ta första steget för att bli jordklotets miljövänligaste region.

"Folk är skrämda"

- Diskussionen är lättare i dag. Folk har blivit skrämda och de är frustrerade över att man inte lyckades enas vid klimattoppmötet i Haag.

På Stockholmsmötet i mars blir det diskussioner om tillväxtens, jobbens och konkurrenskraftens Europa.

Prodi tog emot svenska journalister på sitt rum. Han vill berätta att Sverige blir ett bra ordförandeland för EU och att han hoppas mycket på Göran Perssons praktiska filosofi.

Men det viktigaste under det kommande året är ändå förberedelserna för euron, som den 1 januari 2002 ska komma ut som sedlar och mynt.

Emily von Sydow