De slåss om din juldryck

1 av 2 | Foto: JESPER SÖDERLUND
SVENSK JULMUST Göran Roberts har ärvt farfar Harrys hemliga recept på julmust. Och än håller musten ställningarna på de svenska julborden.
NYHETER

Här är mannen med det hemliga receptet som får Coca-colas direktörer att se rött.

Trots enorma reklamkampanjer kan deras läsk inte tävla mot Göran Roberts julmust.

Den säljs i 35 miljoner liter på en dryg månad.

Coca-cola trummar på med julreklam i världens tv-kanaler. Och försäljningen ökar kraftigt. Alla vill ha cola på julbordet.

Utom svenskarna. Det hjälper inte ens att svenskättlingen Haddon Sundblom tecknat Coca-colas jultomte. Direktörerna i Atlanta förstår inte vad de gör för fel.

- De fattar inte vad julmust är. Vi var tvungna att skicka över några flaskor så att de kunde provsmaka. Sedan har vi inte hört något, säger Coca-colas svenske informationschef Richard Sjöberg.

Runt honom snurrar tusentals bruna läskflaskor på det löpande bandet i Jordbro, söder om Stockholm.

Lukten av cola är frän - här görs all svensk Coca-cola, 330 miljoner liter per år.

Just i dagarna tappar läskjätten massor av marknadsandelar - till julmusten. Men Richard Sjöberg föredrar Coca-cola till sillen, skinkan och doppet i grytan.

- Jag gillar inte julmust, så det är ett lätt val. Jag har uppfostrat familjen väl, så den gör likadant. Men vi på Coca-cola kan naturligtvis inte påverka folks traditioner.

20 mil från mastodontfabriken i Jordbro, i ett litet laboratorium i Örebro, står Göran Roberts. Han äger det hemliga receptet till julmusten. Han och de 15 medarbetarna på Roberts AB blandar till extraktet som ger smak till 98 procent av all julmust.

Receptet är topphemligt

Varje bryggeri får sin egen specialblandning, det är därför musten smakar lite olika.

- Receptet är topphemligt. Många har försökt köpa både det och vårt företag. Men det går inte, julmusten är inte till salu, säger Göran Roberts.

Musten uppfanns av kemisten Harry Roberts, farfar till Göran, i början av 1900-talet.

30 olika kryddor ger unik smak

Enligt vad Aftonbladet erfar framställs essensen genom att 30 olika kryddor lakas ur i 95-procentig sprit. Sedan lagras smakämnet i tre månader.

- Malt och humle ingår, det kan jag avslöja. Jag dricker själv mycket julmust, den passar bra till alla sorters mat, säger Göran Roberts.

Maths Nilsson